Književni plamen Maria Vargasa Ljose 2017.

Žiri za dodelu nagrade Književni plamen Maria Vargsa Ljose, čiji je prvi dobitnik a zatim i predsednik žirija sam autor Mario Vargas Ljosa, održao je svoju prvu sednicu 4. maja 2017. godine na Sajmu knjiga u Podgorici.

Uz čuvenog peruanskog nobelovca u žiriju su izdavač Predrag Uljarević i profesori Sonja Tomović Šundrić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, koordinator rada žirija.

Uz stalnu komunikaciju sa Mariom Vargasom Ljosom razmatran je niz istaknutih svetskih pisaca sa različitih kontinenata, posebno uvažavajući sugestije onoga čije ime nagrada i nosi.

Žiri je sa zadovoljstvom konstatovao kako su izbor pisaca i odjek ove nagrade naišli na vrlo lep međunarodni prijem, te da je ova nagrada našla svoje istaknuto mesto u kulturi ne samo Crne Gore već i regiona. Žiri se zato našao u tzv. „slatkim mukama“ kojem od velikih pisaca ove godine dodeliti nagradu i zato razmatra niz remek-dela svetske književnosti.

Žiri ove nagrade poziva i sve čitaoce da upute svoje predloge, koji mogu biti i kratko obrazloženi, elektronskom poštom na mejl adresu: knjizevniplamen@novaknjiga.com ili da predloge ostave u Gradskim knjižarama. U nedeljama koje su pred nama, nastaviće se intenzivan rad i razmatrati svi prispeli predlozi do objavljivanja ovogodišnjeg dobitnika Književnog plamena Maria Vargasa Ljose, saopštila je Nova knjiga.

Podelite sa prijateljima:
Share