KNJIŽEVNI MAGAZIN – novi trobroj, januar-april 2019.

Književni magazin
Crtež: Verica Ilić

Književni magazin, čiji je osnivač i izdavač Srpsko književno društvo, upravo je objavljen za period januar – april 2019.

Uredništvo Književnog magazina čine Dunja Dušanić, Živorad Nedeljković, Ivan Radosavljević i Saša Radojčić, dok je glavni urednik Mileta Aćimović Ivkov. Likovni prilozi u ovom broju delo su Verice Ilić.

Najnoviji trobroj Književnog magazina otvara Deset soneta Viljema Šekspira koje je preveo i za koje je dao komentare Milovan Danojlić.

Marko Kragović predstavio se ciklusom pesama Kratak kurs geologije, dok su autori proznih radova Danica Dimitrijević, Tomas Mele (Nemačka) čiju je priču preveo Filip Grbić, Adel Ismat (Egipat) u prevodu Dragane Đorđević, Koviljka Tišma Janković i Urs Vidmer (Švajcarska) čiju je pripovetku prevela Marija Ančić.

Radivoje Mikić je pisao o poeziji Tomislava Marinkovića, Aleksandar Gatalica o antologijskoj ediciji Prvi svetski rat u srpskoj književnosti, a Milica Kecojević o zbirci 77 soneta o životnim radostima i teškoćama Miroslava Maksimovića. U ovom broju Književnog magazina čitaoce očekuje i tekst Čedomira Jančića o knjizi Mira Vuksanovića Nasamo sa Milanom Konjovićem.

https://sinhro.rs/sladana-ilic-nova-glavna-urednica-knjizevnog-magazina/

U rubrici Čitanja Saša Radojčić, Stevan Jovićević, Dragan Babić, Predrag Radonjić, Marija Prgomelja, Slavica Garonja, Žarko Milenković i Darko Daničić pišu o knjigama Darka Daničića, Dragana Hamovića, Ijana Makjuana, Miloša Latinovića, Boška Suvajdžića, Dejana Mihailovića, Ane Seferović i Juvala Noa Hararija.

U ovom broju Književnog magazina objavljen je i esej Dragana Jovanovića Danilova o crtežima Verice Ilić. Izgledam, dakle nisam naziv je besede koju je Boško Suvajdžić čitao na dodeli nagrade Miroslav Antić.

U okviru rubrike Jedna knjiga, Dragan Hamović je predstavio knjigu publicistike Branislava Petrovića Ubiti pticu drozda, dok je u rubrici Jedna pesma, Gojko Božović napisao svoje viđenje pesme Ivana V. Lalića Pesnikov grob.

Najnoviji broj Književnog magazina možete preuzeti >> ovde.

Književni magazin je publikacija Srpskog književnog društva, čiji je prvi broj izašao u julu 2001. godine. Pored književnih tekstova u užem smislu (proza, poezija, esej, književna kritika), Književni magazin nudi i informacije iz tekućeg književnog života u zemlji i svetu, kao i tekstove i informacije iz ostalih umetničkih disciplina. Objavljuje tekstove domaćih i stranih autora.

Podelite sa prijateljima:
Share