KNJIŽEVNI KONKURSI tokom pandemije: pisanjem protiv izolacije

književni konkursi tokom pandemije

Književni konkurs u vreme pandemije kao odgovor na izolaciju

Ko je mogao pretpostaviti početkom 2020. godine da ćemo proleće gledati kroz prozore, da ćemo prestati sa redovnim aktivnostima i da će borba za zdravlje u jednom trenutku postati i borba za zdrav razum i očuvanje slobode i dostojanstva. Ipak, solidarnost, humanost i posvećenost jednom cilju, a to je suzbijanje postojećeg virusa, traži od nas da ostanemo kod kuće. Da čitamo, i što da ne, pišemo.

O terapeutskom značaju čitanja možete videti >> OVDE.

Zatvoreni u svojim domovima, na fizičkoj distanci, okrenuti unutrašnjim svetovima, imamo ovih dana mogućnost da se posvetimo nizovima introspekcije, da prizovemo iskustvo u sećanje, da promišljamo o slobodi i humanosti, i da sve to zapišemo.

Pred vama je nekoliko književnih konkursa na koje možete poslati svoje radove nastale u vreme izolacije tokom pandemije.

Gradska biblioteka, Novi Sad

Gradska biblioteka u Novom Sadu otvorila je konkurs na temu Iz mog Dnevnika u vreme epidemije.
Poziv je upućen svim starosnim grupama da, iz dana u dan, beleže osećanja, razmišljanja, zapažanja, situacije, dobra dela, humano ponašanje, humor, duhovitost i dovitljivost.

Dnevnik može biti u formi: pisanog teksta, crteža/slike, fotografije, video materijala, muzičkog materijala (optimalne veličine za slanje elektronskom poštom). Kategorije su podeljene na: predškolski uzrast, niže razrede osnovne škole, više razrede osnovne škole, srednjoškolce, studente i odrasle.

Radovi se šalju na adresu: gbns.konkurs.dnevnik@gmail.com sa osnovnim podacima (ime i prezime, godina rođenja i broj telefona). Konkurs je otvoren do okončanja vanrednog stanja. Nakon toga, biće izabrani najbolji radovi u svim kategorijama i dodeliće se nagrade.

Službeni glasnik

Službeni glasnik raspisao je konkurs za najbolju kratku priču za studente. Konkurs će trajati do 23. aprila, Svetskog dana knjige i autorskog prava. Pravo učešća imaju svi studenti koji se školuju u Republici Srbiji, a priča kojom se konkuriše mora biti napisana na srpskom jeziku, obima do 10.000 karaktera, uz uslov da nije objavljivana do sada.

Prva tri nagrađena autora dobijaju Glasnikova izdanja u vrednosti od 15.000,00, 10.000,00 i 5.000,00 dinara, a 15 najboljih priča biće objavljeno u knjizi u izdanju Glasnika.

Učesnici svoje radove mogu dostaviti u elektronskoj formi na e-mail: kontakt@slglasnik.com uz ime i prezime, adresu i broj telefona i skeniran važeći indeks na uvid. Rezultat Konkursa biće objavljen 1. juna 2020. godine.

Internet knjižara Makart

Internet knjižara Makart uputila je poziv zainteresovanima da na njihov sajt šalju svoje radove na temu Priče iz izolacije. Priče će biti objavljene na sajtu Makarta i na njihovoj zvaničnoj Fejsbuk strani.

Posle ukidanja vanrednog stanja biće izabrane najbolje priče i objavljene u zbirci Priče iz izolacije. Maksimalna dužina priče je 4000 karaktera, a jedan autor može poslati najviše 3 priče. Prednost pri objavljivanju imaće priče koje su napisane bez pravopisnih i gramatičkih grešaka.

Ako ste zainteresovani, svoje radove možete poslati putem formulara na sajtu knjižare Makart >> OVDE.

Portal Sinhro.rs

Svoje neobjavljene i objavljene priče, pesme, eseje i odlomke možete slati i na adresu portala Sinhro.rs. Pozivamo sve zainteresovane afirmisane i neafirmisane autore da nam se jave i učestvuju u akciji Ostani kod kuće i čitaj! Radove do 12.000 karaktera možete slati putem mejla kontakt@sinhro.rs.

Podelite sa prijateljima:
Share