Književni konkurs NOVICA TADIĆ za mlade pesnike

Književni konkurs Novica Tadić

Književni konkurs Novica Tadić za mlade pesnike na inicijativu Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, raspisao je, povodom Svetskog dana poezije, Zavod za proučavanje kulturnog razvitka.

Konkurs se raspisuje u znak sećanja na pesnika Novicu Tadića, čiji je opus obeležio srpsku poeziju na razmeđi 20. i 21. veka i čiji autorski status prevladava sve poetičke i druge podele na aktuelnoj književnoj sceni.

Cilj konkursa je podsticanje stvaralaštva mladih pesnika na srpskom jeziku. Književni konkurs Novica Tadić je prvi put raspisan 2018. godine.

Pravo učešća na konkursu imaju svi pesnici koji u trenutku raspisivanja konkursa nisu navršili više od 35 godina života i koji pišu na srpskom jeziku, bez obzira u kojoj državi žive.

Neobjavljene rukopise pesničkih zbirki, obima do 80 autorskih stranica, autori treba da dostave isključivo elektronskom poštom, u PDF formatu, sa naznakom: za konkurs „Novica Tadić“.

Radovi se potpisuju šifrom na prvoj strani rukopisa, iznad naslova zbirke. Uz dokument sa rukopisom, uz isto elektronsko pismo, autori u Word formatu treba da dostave rešenje šifre sa sledećim podacima: šifra, ime i prezime, adresa, broj telefona, elektronska adresa i godina rođenja. Šifra može predstavljati reč, frazu, sintagmu ili kombinaciju brojeva i biraju je sami autori.

Autor na konkurs može poslati samo jedan rukopis. Ranije objavljivani i nagrađivani radovi, radovi ranijih dobitnika nagrade „Novica Tadić“, pojedinačne pesme, izbori iz prethodno objavljivanih zbirki pesama, nekompletne prijave i radovi potpisani imenom i prezimenom umesto šifrom neće biti uzimani u obzir.

Rukopisi će članovima komisije biti prosleđeni pod šifrom, bez podataka o njihovim autorima. Petočlana komisija će pregledati sve prispele radove i izabrati jedan rukopis, a rezultat konkursa će biti objavljeni najkasnije do 17. jula 2023. godine, dana rođenja Novice Tadića.

Dobitnik će biti nagrađen plaketom sa likom Novice Tadića, objavljivanjem nagrađenog rukopisa u okviru edicije „Prisustva“, nazvanoj po prvoj pesničkoj zbirci Novice Tadića, pokrenutoj u okviru izdavačke delatnosti Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, kao i novčanim iznosom, koji će biti isplaćen u vidu naknade za nagrađeni rukopis u iznosu od 100.000,00 dinara.

Rok za slanje rukopisa je 24. april 2023. godine.

Rukopisi se šalju isključivo na elektronsku adresu nagradanovicatadic@zaprokul.org.rs

Sve dodatne informacije o konkursu moguće je dobiti putem iste elektronske adrese ili na telefon 011 2637 565, saopšteno je na sajtu zaprokul.org.rs.

Podelite sa prijateljima:
Share