Književni dvougao u Tački susretanja: Srđan V. Tešin i Dejan Mak

U sredu, 21. septembra 2022. godine od 18.30 u Salonu kod Porte (Zmaj Jovina 16, Vršac) Udruženje Tačka susretanja priređuje Književni dvougao – Srđan V. Tešin i Dejan Mak.

 Tačka susretanja
Tačka susretanja

Tom prilikom biće predstavljene dve knjige „Mokrinske hronike“ Srđana V. Tešina i „Privlačne utvare“ Dejana Maka. Moderator večeri Marija Vasić Kanački, prof. književnosti i pesnikinja.

SRĐAN V. TEŠIN je rođen 1971. godine u Mokrinu. Književnik i priređivač sedam tematskih antologija, panorama i izbora kratkih priča, autor je dvanaest knjiga: „Sjajan naslov za pantomimu“, „Antologija najboljih naslova“, „Kazimir i drugi naslovi“, „Kroz pustinju i prašinu“, „Kuvarove kletve i druge gadosti“, „Alternativni vodič kroz Vavilon“, „Ispod crte“, „Priče s Marsa“, „Gori gori gori“, „Moje“, „Luka kaže“ i „Mokrinske hronike“.

Dobitnik je stipendije iz Fonda Borislav Pekić, Medalje kulture Zavoda za kulturu Vojvodine, Nagrade Društva književnika Vojvodine za knjigu godine, Nagrade grada Niša za knjigu godine za decu i mlade. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika. Zastupljen je u domaćim i inostranim antologijama i izborima iz srpske savremene književnosti. Član je srpskog PEN centra. Živi u Kikindi.

SRĐAN TEŠIN: Knjiga je igralište za radoznale (intervju)

DEJAN MAK je rođen 1974. godine u Vršcu. Objavio je romane: „Pariska menažerija“ (KOV,2005), Bergdorf (Dereta, 2014) i zbirku priča „Privlačne utvare“ (KOV, 2021). Dnevni list Danas je „Parisku menažeriju“ proglasio najboljim debitanskim romanom u Srbiji u 2005.godini. Za roman „Bergdorf“ osvojio je nagradu Miroslav Dereta za 2014. godinu.

Objavljivao je u zborniku West Hercegowina festivala, zborniku Nušićijade, časopisu Kovine, web časopisu za književnost Eckermann, nedeljniku Novi magazin, portalu Čovjek-Časopis, Strane, itd. Studirao je na Američkom institutu za menadžment u Parizu i uporedo usavršavao francuski jezik na Univerzitetu Sorbona. Kao Fulbrajtov stipendista, programa Hjubert Hamfri, boravio je 2011. na stručnom usavršavanju u SAD na Univerzitetu Mičigen Stejt. Bio je gostujući predavač na brojnim radionicama kreativnog pisanja u Srbiji i SAD. Živi i radi u Vršcu.

Podelite sa prijateljima:
Share