Književne novine – 75 godina od izlaska prvog broja

List „Književne novine“ je glasilo Udruženja književnika Srbije, koje je ove godine zaokružilo 75 godina kontinuiranog izlaženja (prvi broj izašao u januaru 1948).

Književne novine

Na stranicama „Književnih novina“ neizbrisiv potpis su ostavile generacije najrelevantnijih pisaca i intelektualaca, bilo kao urednici, ili kao saradnici, među kojima i:  Jovan Popović, Skender Kulenović, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Desanka Maksimović, Branko Ćopić, Oto Bihali Merin, Meša Selimović, Slavko Janevski, Stevan Raičković, Aleksandar Vučo, Borislav Pekić, Danilo Kiš, Momo Kapor, Zuko Džumhur, Miodrag Bulatović i drugi..

Tokom sedam i po decenija „Književne novine“ su tretirale upravo one teme iz kulturnog i javnog života koje su u nekadašnjem jugoslovenskom i današnjem srpskom kulturnom životu bile kadre da pomeraju stvarnost u pozitivnom pravcu. Tendencija današnje redakcije je da ovakva angažovanost ostane uređivački imperativ ovog glasila.

„Književne novine“, inače, izlaze dvomesečno (šest dvobrojeva godišnje), a sadašnji glavni i odgovorni urednik je Bratislav R. Milanović, pesnik, romanopisac, novinar, književni kritičar i prevodilac. Redizajniranim izgledom „Književnim novinama“ je diskretno modernizovan izgled, ali je istovremeno sačuvano tradicionalno i prepoznatljivo ruho.

Povodom jubileja, 75 godina rada i postojanja, „Književne novine“ podsećaju na značaj ovog lista, sadržaj i uticaj, pozivajući ujedno nove pretplatnike, saradnike i oglašavače.

„Književnim novinama“ mladi pisci, mogu poslati svoje pesme, priče, eseje, kritike, aforizme, putopise, informacije o događajima, publikovanim radovima ili knjigama, kažu iz redakcije „Književnih novina“.

Tekstove, kojima će se na najefikasniji način predstaviti opštoj i kompetentnoj javnosti, treba dostaviti u elektronskoj formi, na adresu: knjizevnenovineuks@gmail.com.

Dodatne informacije zainteresovani pretplatnici, saradnici i oglašivači mogu dobiti putem telefona, na broj redakcije: 011 2622291, ili na imejl adresu: knjizevnenovine@gmail.com.

Podelite sa prijateljima:
Share