Književna nagrada Politikinog Zabavnika za roman TARAKAN

Roman „Tarakan“ Milke Knežević-Ivašković, u izdanju NNK Internacional iz Beograda, ovogodišnji je dobitnik Književne nagrade Politikin Zabavnik za najbolje delo namenjeno mladima a objavljeno na srpskom jeziku u godini za nama.

nagrada Politikin Zabavnik

Žiri u sastavu: Irena Špadijer, profesor Filološkog fakulteta u Beogradu, akademik Aleksandar Kostić, psiholog, Petar Arbutina, glavni urednik Službenog glasnika, Milorad Milinković, filmski reditelj, i Petar Milatović, u ime Redakcije, jednoglasno je odlučio da nagradu dodeli „romanu koji na poseban način prati odrastanje mladog junaka kroz vešto vođenu priču i priprema ga na suočavanje s onim što ga, odraslog, čeka. Likovi su autentični i psihološki dobro iznijansirani. Na granici između horora i fantastike, Tarakan nudi uzbuđenje do poslednjeg slova…“.

Inače, na ovogodišnjem konkursu za Književnu nagradu Politikin zabavnik prispela su 62 naslova, a u najuži izbor našle su se i knjige: Poziv na bis-Žanka Stokić Gordane Vlajić, Šazbuka Radeta Tanasijevića, Malo-malo pa slon Dejana Aleksića, Osam soba naše slobode Sonje Ćirić i 100 lica stolica Jasminke Petrović.

Reč je o urbanoj fantastici sa elementima horora. Smeštena u osamdesete godine prošlog veka, radnja romana Tarakan prati sazrevanje i odrastanje četrnaestogodišnjeg Mihajla Kračuna, zaljubljenika u stripove i filmove strave i užasa. Priča se odvija na Kosančićevom vencu, arhaičnom delu Beograda u koji, jednog dana, dolazi tajanstveni i neobični profesor Muhar, navodni kolega Mihajlovog dede istoričara. Ali, istovremeno sa dolaskom Muhara, dedino zdravlje počinje da kopni… Na Mihajlu je zadatak da otkrije šta se zapravo krije iza ekscentričnog profesora, i da zaštiti svoje najbliže.

Žiri Zmajevih dečjih igara koji je ovom romanu dodelio Nagradu Rade Obrenović, ocenio je Tarakan kao delo koje “nadilazi granice klasično postavljenih žanrova” i koje je napisano u maniru “najreprezentativnijih romana Stivena Kinga”, a knjiga se našla i u širem izboru za Nagradu Dušan Radović.

Podelite sa prijateljima:
Share