Književna nagrada “Politikinog Zabavnika” Uglješi Šajtincu za roman “Čarna i Nesvet”

Naslovnica_Čarna_i_Nesvet

Uglješa Šajtinac, autor romana “Čarna i Nesvet” u izdanju “Pčelice” iz Čačka, 35. je po redu dobitnik nagrade “Politikinog Zabavnika” za najbolje književno delo za mlade objavljeno u 2013. godini, prenosi Politika.

Žiri u sastavu Ivana Vujić (predsednik), Velja Pavlović, Aleksandar Nikolić i Petar Milatović odluku je doneo većinom glasova.

U najužem izboru našle su se i knjige: “Zelenbabini darovi” Ivane Nešić (Kreativni centar), “Tajne veštine Marte Smart” Uroša Petrovića (Laguna), “Velike ljubavi malih životinja” Blagoja Rogača (Efekt print), “Mesi i ja” Borivoja Petkovića (Društvo za afirmaciju kulture Presing) i “Traže se pametni detektivi za otkrivanje istorije” Roberta Takariča (Eduka).

U obrazloženju odluke žirija se, pored ostalog, kaže da je to “jednostavna, dobro vođena priča koja kroz realistične likove budi arhetipska pitanja, priča o ljubavi i dobroti čak i između prirodno neprijateljskih vrsta. Ovo je velika mala knjiga koja ima i takozvanu treću dimenziju i umnogome je nalik ozbiljnom Andersenu”.

“Čarna i Nesvet” je druga knjiga za decu Uglješe Šajtinca. Prvu, pod nazivom “Vetruškina ledina” objavio je 2006.

Književna nagrada „Politikinog Zabavnika“ ustanovljena je 1979. godine. Dodeljuje se svake godine najboljem delu za mlade. Pravo da konkurišu za ovu nagradu imaju svi čija su dela objavljena između 1. januara i 31. decembra tekuće godine na srpskom jeziku. Sve knjige koje konkurišu žiri, nakon čitanja i izbora najbolje, poklanja nekoj od školskih biblioteka sa skromnim fondom knjiga.

Nagrada (plaketa i novčani iznos) ovogodišnjem dobitniku biće dodeljena 25. januara, na Dan “Politike”.

Izvor: Politika / Politikin Zabavnik

Podelite sa prijateljima:
Share