Knjige za plažu: pet naslova za letnje dane

Iako su primarne aktivnosti na plaži kupanje i sunčanje, boravak na ležaljci pokraj mora takođe koristimo da se posvetimo književnim delima za koja pored obaveza oko škole, fakulteta ili posla, često nemamo vremena.

Ležaljka pored bazena u hotelu u Turskoj, beach bar na obali Grčke, ili Ada Bojana, sojenice i more – sve su ovo idealne lokacije za opuštanje uz knjigu. Pogledajte spisak naslova idealnih za čitanje tokom leta.

Šetnja za pamćenje – Nikolas Sparks

Svi koji sebe smatraju romantičnim dušama, ali i oni koji žele da u svoj život unesu dozu romantike, trebalo bi da pročitaju ovo delo. Šetnja za pamćenje je možda najpoetičniji čuvenog autora Nikolas Sparksa, poznat po tome što je skoro sve svoje čitaoce naterao na suze.

Priča o sedamnaestogodišnjem Landonu koji uživa u bezbrižnoj mladosti zaljubljuje se u Džejmi Salivan, kćerku lokalnog sveštenika koja je njegova potpuna suprotnost. Ali njegova prva ljubav neće proteći bezbrižno, jer će morati da se suoči sa Džejminom bolešću, što će ga naterati da ranije zakorači u svet odraslih.

Ovo čuveno Sparksovo delo doživelo je i svoju ekranizaciju sa Mandy Moore i Shane Westom u glavnim uloga. Ukoliko ste raspoloženi za još jednu dozu suza, nakon pročitane knjige pogledajte i film.

Osmeh za svaki dan – Jelica Greganović

Ukoliko niste ljubitelj štiva koje vas tera na suze, pročitajte nešto što će naterati osmeh na lice. Okej, možda bude i poneke suze, ali razlog tome će biti isključivo smeh. Dobar primer takve knjige je delo domaće autorke Jelice Greganović Osmeh na dar.

U pitanju je zbirka kratkih humorističkih priča pomenute autorke, u kojima ona beleži detalje života, koji se nekada čine malim i nevažnim, a zapravo su ključni elementi naše svakodnevice.

Uz dozu ironije, ona ispisuje sopstvene, sasvim lične i porodične priče, i približava nam ulogu žene, majke i spisateljice. Knjiga koja će topao, letnji dan pokraj mora učiniti još vedrijim.

Avanture nevaljale devojčice – Mario Vargas Ljosa

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost Mario Vargas Ljosa napisao je ljubavni roman koji će u vama probuditi različita osećanja. Avanture nevaljale devojčice je očaravajuća epska ljubavna priča o moći opsesije koja menja život.

Roman je podeljen na sedam strukturalnih delova koji, sem glavnih junaka, nemaju ništa zajedničko. Radnja knjige odvešće vas u različite svetske gradove – Limu, Pariz, London, Tokio, Madrid.

Vargas se u ovom delu igra sa stvarnošću i fikcijom, predstavljajući ljubav kao nešto što se ne može definisati, već kao pojam sa hiljadu lica. Uživajte u najpoznatijem delu peruanskog autora uz koktel na plaži.

knjige za plažu

Sedam života – Zahar Prilepin

Ukoliko boravak na plaži vidite kao idealnu priliku za nešto dublje razmišljanje i koristite je da pustite misli da lutaju, književno delo koje vas tera na filozofsko razmišljane je pravi izbor za vas.

Upravo takva je knjiga Sedam života autora Zahara Prilepina, koja predstavlja zbirku priča o filozofskom razmišljanju o čoveku i njegovoj sudbini, kao i večnom pitanju – Šta bi bilo, kad bi bilo?

Kao što se većina ljudi nekada zapita šta bi bilo da su odabrali drugačiji posao, ženu, grad ili državu za život, tako se i sam pisac zapitao šta bi bilo da je krenuo drugim putem, i od svojih razmišljanja sačinio knjigu. Možda i vas natera da se preispitate.

Ptice – Trajej Vesos

Dobar izbor predstavlja i remek delo jednog od najznačajnijih norveških pisaca Trajeja Vesosa koji nosi naziv Ptice. Glavni junaci ovog dela su Matis Tupan, čovek skromne inteligencije koji nije u stanju da brine sam o sebi, i njegova sestra Hega od koje je potpuno zavisan.

Matisovu monotonu svakodnevicu, koju najčešće provodi u sanjarenju, uzburkaće jednog dana preletanje šljuke preko njegove kuće, događaj koji iz njegove perspektive dobija kosmičke razmere.

Iako su njegove misli zbrkane, emocije su čitaocu prenesene kristalno jasno. Iako je Vesosov stvaralački opus prepun majstorski opisanih karaktera, nijedan nije okružen piščevom brigom kao junak ovog dela.

Ukoliko već nemate spisak knjiga spremnih za odmor, razmislite o pomenutim delima. U prtljagu uvek treba ostaviti dovoljno mesta za knjigu uz koju ćete se opustiti na plaži, i obogatiti svoj um.

Tekst je objavljen u saradnji sa sajtom Beleške.com

Podelite sa prijateljima:
Share