Knjige o putovanjima zbog kojih ćete odmah spakovati kofere

Plaža, kafa i knjiga – zvuči idealno, zar ne? Dane na plaži često koristimo da bismo se posvetili čitanju knjiga za koje nemamo vremena tokom radnih dana, ali ni čitanje određenih dela pred sam put takođe nije loša ideja.

Knjižare su pune odličnih putopisa, ali takođe i književnih dela u kojima se pominju atraktivne destinacije. Ukoliko ste neodlučni oko izbora destinacije za odmor, možete pročitati neku od ovih knjiga. Opisi mesta i gradova koji se u njima pominju će vas sigurno inspirisati.

Lorens Darel – Grčka ostrva

Majstor fenomenalnih opisa prirode, Lorens Darel, još sedamdesetih godina je napisao svojevrsni vodič kroz grčka ostrva. To koliko je interesantan za čitanje govori činjenica da je popularan i danas.

Ovo delo nije putopis u savremenom turističkom smislu, koji će vam pružiti praktične informacije o prevozu, cenama, i mestima gde možete nešto pojesti. Reč je o autobiografskom romanu koji nam dočarava lične doživljaje samog autora tokom njegovih putovanja. Čitajući ovo delo shvatićete koliko se antička Grčka prepliće sa savremenom.

Čitanjem ove knjige poželećete da posetite i ostrva poput Krita i Krfa, koja su popularne destinacije već godinama unazad, pa je isti slučaj i kad je u pitanju leto za mlade 2018. godine. Prepuštajući se čitanju ovog dela, osetićete grčku atmosferu i pre odlaska na odmor.

Džordž Orvel – Kataloniji u čast

Poznati autor Džordž Orvel napisao je veoma specifičnu knjigu, koja je delo o političkoj istoriji, a ujedno je i putopis i autobiografija ovog pisca. Knjiga Kataloniji u čast prikazuje političku situaciju u Španiji tokom Španskog građanskog rata, ali i sopstvena ratna iskustva engleskog pisca.

Osim opisa ratnih događaja, Orvel piše o čudesnoj Barseloni za koju, kada je posetite, nikada ne biste rekli da je nekada bila središte ovako burnih događaja. Njeni veseli stanovnici, uticaj Dalijeve umetnosti, šarenolike pijace i turisti locirani oko najzanimljivijih građevina sigurno ne odaju ovakav utisak.

Elizabet Gilbert – Jedi, moli, voli

Još jedna životna priča opisana je u ovom čuvenom delu, koje je kasnije pretvoreno i u istoimeni film sa Juliom Roberts u glavnoj ulozi. Jedi, moli, voli je knjiga o ženi koja odlučuje da, nakon razvoda i depresije koja je usledila, ostavi sve za sobom i otisne se na duhovno putovanje.

Osim što će vas možda naučiti kako da se i sami nosite sa problemima, ova knjiga će vas upoznati i sa prelepim predelima Italije, Indije i čuvenog indonežanskog ostrva Bali. Pa ko na Baliju ne bi našao spas od problema?

Čitajući ovo delo osetićete atmosferu ovog ostrva, hinduističke religije i dobiti želju da što pre obiđete čuvena pirinčana polja. A možda i da se zaljubite.

Bil Brajson – Ni tamo, ni ovde

Duhoviti spisi talentovanog američkog pisca Bila Brajsona sigurno će vas zabaviti. On na originalan način u delu Ni tamo, ni ovde dočarava predele 22 evropska grada. On nas vodi od najsevernije tačke Evrope, Hemerfesta u Norveškoj do uzavrelog Istanbula.

Ono što će našim čitaocima posebno biti zanimljivo jeste činjenica da je jedno poglavlje posvećeno tadašnjoj Jugoslaviji. Ukoliko ste za nešto drugačiji tip odmora koje podrazumeva obilaženje evropskih gradova, ovo je štivo za vas.

Aleks Garland – Plaža

Još jedno delo koje je pretvoreno u veoma poznat film je Plaža autora Aleksa Garlanda. U filmskoj adaptaciji glavna uloga dodeljena je slavnom Leonardu di Kapriju. Upravo nakon ove knjige i filma, tajlandsko ostrvo Ko Pi Pi je postalo veoma popularno među turistima.

Avanture američkog turiste koji dolazi u Bangkog u želji da iskusi čuveni tajlandski provod, i pri tom završava kao deo zajednice na skrivenoj plaži, inspirisaće vas da u ranac spakujete sve što vam je neophodno i upustite se u nove pustolovine.

Možda do sada niste razmišljali o čitanju putopisa, ali ukoliko ste ljubitelji putovanja i avanture definitivno bi trebalo. Ove knjige će vam pored opisa destinacija preneti i atmosferu koja tamo vlada, i sigurno vas inspirisati na nove poduhvate.

Tekst je objavljen u saradnji sa sajtom Beleške.com

Podelite sa prijateljima:
Share