Knjige o HARIJU POTERU izbačene iz školske biblioteke

Rimokatolička škola u Tenesiju izbacila je iz svoje školske biblioteke sve knjige popularnog serijala o Hariju Poteru Džoane Rouling. Đacima škole je onemogućeno da pozajmljuju knjige o čarobnjaku nakon što je pastor te škole upozorio na uroke i kletve opisujući ih kao stvarne, pri čemu čitalac rizikuje da prizove zle duhove.

Pastor je svoju odluku objasnio roditeljima učenika katoličke škole Sveti Edvard u Nešvilu, naglasivši da se posavetovao i sa egzorcistima u SAD i Vatikanu, pre nego što je zabranio priču o karijeri dečaka čarobnjaka.

“Ove knjige opisuju magiju i kao dobro i kao zlo, što nije istina, nego lukava obmana. Prokletstva i čini korišteni u knjizi realni su uroci i kletve, koje kada ih čovek pročita, rizikuje prisustvo zlih duhova”, rekao je velečasni škole.

Početkom 2019. knjige o Hariju Poteru su se našle na meti katoličkih sveštenika u Poljskoj kada je organizovano javno spaljivanje predmeta i knjiga za koje su trvrdili da predstavljaju svetogrđe. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, moglo se videti kako tri sveštenika kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta, a potom ih bacaju u vatru ispred bogomolje.

Nadzornica škola katoličke biskupije u Nešvilu, u svojoj izjavi za medije rekla je da je velečasni zaista poslao mejlove roditeljima, kao i da on ima poslednju reč po pitanju zabrane, budući da katolička crkva nema službeni stav o najprodavanijem serijalu Dž.K. Rouling.

Ova škola je nedavno otvorila novu biblioteku namenjenu đacima, i tom prilikom već su izbačeni neki naslovi.

Ipak, škola neće stajati na putu učenicima koji po nahođenju svojih roditelja budu čitali Harija Potera, izjavila je nadzornica škola katoličke biskupije.

Podelite sa prijateljima:
Share