Knjige o HARIJU POTERU izbačene iz školske biblioteke

Rimokatolička škola u Tenesiju izbacila je iz svoje školske biblioteke sve knjige popularnog serijala o Hariju Poteru Džoane Rouling. Đacima škole je onemogućeno da pozajmljuju knjige o čarobnjaku nakon što je pastor te škole upozorio na uroke i kletve opisujući ih kao stvarne, pri čemu čitalac rizikuje da prizove zle duhove.

Pastor je svoju odluku objasnio roditeljima učenika katoličke škole Sveti Edvard u Nešvilu, naglasivši da se posavetovao i sa egzorcistima u SAD i Vatikanu, pre nego što je zabranio priču o karijeri dečaka čarobnjaka.

“Ove knjige opisuju magiju i kao dobro i kao zlo, što nije istina, nego lukava obmana. Prokletstva i čini korišteni u knjizi realni su uroci i kletve, koje kada ih čovek pročita, rizikuje prisustvo zlih duhova”, rekao je velečasni škole.

Početkom 2019. knjige o Hariju Poteru su se našle na meti katoličkih sveštenika u Poljskoj kada je organizovano javno spaljivanje predmeta i knjiga za koje su trvrdili da predstavljaju svetogrđe. Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama, moglo se videti kako tri sveštenika kroz crkvu nose korpe pune knjiga i drugih predmeta, a potom ih bacaju u vatru ispred bogomolje.

Nadzornica škola katoličke biskupije u Nešvilu, u svojoj izjavi za medije rekla je da je velečasni zaista poslao mejlove roditeljima, kao i da on ima poslednju reč po pitanju zabrane, budući da katolička crkva nema službeni stav o najprodavanijem serijalu Dž.K. Rouling.

Ova škola je nedavno otvorila novu biblioteku namenjenu đacima, i tom prilikom već su izbačeni neki naslovi.

Ipak, škola neće stajati na putu učenicima koji po nahođenju svojih roditelja budu čitali Harija Potera, izjavila je nadzornica škola katoličke biskupije.

Share