Knjige koje su čitaoci najčešće pozajmljivali u bibliotekama u 2018.

pozajmljivane knjige

Narodna biblioteka Srbije objavila je listu 10 najčešće pozajmljivanijih naslova u javnim bibliotekama Srbije tokom 2018. godine, a na prvom mestu se nalazi roman Koreni Dobrice Ćosića.

Slede Na Drini ćuprija Ive Andrića, Kad su cvetale tikve Dragoslava Mihailovića, tri knjige iz serijala Kazna za greh Jelene Bačić-Alimpić, a zatim i njeni romani Nigde nema te i Kofer iz Berlina.

Na sedmom mestu je Kainov ožiljak: roman o misiji Ive Andrića u nacističkoj Nemačkoj Vladimira Kecmanovića, na osmom Luzitanija Dejana Atanackovića, Olujni bedem Dejana Stojiljkovića, a na desetom mestu najpozajmljivanijih naslova je Veliki rat Aleksandra Gatalice.

Pogledajte i: Lista 10 najčešće pozajmljivanih knjiga u javnim bibliotekama Srbije 2017.

Od 155 javnih biblioteka u Srbiji na anketni upitnik je odgovorilo 117 biblioteka, dostavivši podatke o broju pozajmljenih knjiga domaćih autora.

Iz Narodne biblioteke Srbije navode da teškoću u utvrđivanju liste predstavlja činjenica da biblioteke rade u različitim sistemima za automatizaciju bibliotečkog poslovanja (COBIS, BISIS, BIBLIO, NIBIS, MPA, BIBLIS, LITTERIS, WinIsis, SZIREN) ili nisu ni u jednom od pomenutih sistema.

Kao rezultat obrade podataka nastala je zbirna lista 10 najčešće pozajmljivanih naslova u javnim bibliotekama Srbije u 2018. godini.

Izvor: B92.net

Podelite sa prijateljima:
Share