Knjiga U DUBINI DUŠE Vilijama Bojda objavljena u izdanju Derete

Prevod knjige U dubini duše: lični dnevnici Logana Mauntstjuarta Vilijama Bojda, objavljen je u izdanju IK Dereta, a roman je sa engleskog preveo Aleksandra Milajić.

Nikad nemoj ni pomisliti da znaš šta se krije u dubini nečije duše.
Henri Džejms

knjiga U dubini duše

Logan Mauntstjuart bio je priznati engleski pisac, esejista i galerista, čiji su dnevnici upečatljivo svedočanstvo o dvadesetom veku i ljudima i događajima koji su ga obeležili. Rođen je u Montevideu, školovao se u Engleskoj, diplomirao istoriju na Oksfordu. Tokom dvadesetih i tridesetih godina živeo je u Londonu i Parizu i imao priliku da upozna Džejmsa Džojsa i Ivlina Voa, ali i da postane zakleti neprijatelj Virdžinije Vulf. Dok je izveštavao iz Španije o Građanskom ratu, družio se s Ernestom Hemingvejem. Tokom Drugog svetskog rata bio je obaveštajac Mornaričke obaveštajne službe, sve dok, najverovatnije zaslugom vojvode od Vindzora, nije završio kao ratni zarobljenik u Švajcarskoj. Pedesetih se u Njujorku kretao u istim umetničkim krugovima kao Džekson Polok i Vilem de Kuning. Kraj šezdesetih dočekao je izveštavajući iz Bijafranskog rata u Nigeriji, a sedamdesetih je silom prilika bio umešan u terorističke aktivnosti saradnika bande Bader-Majnhof. I što je najzanimljivije od svega – nikad nije postojao.

U dubini duše je (izmišljena) ispovest neobično običnog čoveka u kome se svako može prepoznati, tako vešto napisana i koncipirana da se već posle nekoliko strana stiče utisak da je sve autentično, da se zaista tako odigralo, jer su čak i najneverovatnije situacije zapravo posledica spletova okolnosti kakvi postoje samo u životu.


Vilijam Bojd rođen je 1952. u Gani. Detinjstvo je proveo u Africi, osnovnu i srednju školu završio je u Škotskoj, studirao je u Nici i Glazgovu, a doktorirao na oksfordskom koledžu „Isus“.

Tokom bogate stvaralačke karijere oprobao se kao pisac (šesnaest romana i pet zbirki priča), dramaturg, scenarista i esejista, a njegova dela prevedena su na više od trideset jezika.

Član je Kraljevskog književnog društva i Umetničkog kluba Čelsi, a četiri engleska univerziteta dodelila su mu počasne doktorate iz književnosti. Za svoja dela dobio je više prestižnih priznanja i nagrada, a za zasluge na polju književnosti odlikovan je Ordenom Britanske imperije i francuskim Ordenom za umetnost i književnost.

Prikaz romana GLAVNA ULICA: Ne talasaj mrtvo more

Za prvi roman, A Good Man in Africa (1981), dobio je Vitbredovu nagradu i Nagradu „Somerset Mom“, dok se delo An Ice Cream War (1982) našlo u užem izboru za Bukerovu nagradu 1982. i dobilo Nagradu „John Llevellin Rhis“.

Od nagrađenih romana trebalo bi spomenuti i Brazzaville Beach (1990) ‒ nagrade McVitie’s i James Tait Black Memorial, potom The Blue Afternoon (1993) ‒ Sunday Express Book of the Year Award (1993) i The Los Angeles Times Book Award for Fiction (1995).

Roman U dubini duše (2002) nagrađen je priznanjem „Žan Mone“, a roman Restless, objavljen u septembru 2006, iste godine dobio je Nagradu Costa Book za roman godine.

Među mnogobrojnim Bojdovim delima ističe se kontroverzna biografija Nat Tate. An American Artist 1928–1960.

Podelite sa prijateljima:
Share