Knjiga Srđana V. Tešina LUKA KAŽE na engleskom

Knjiga Srđana V. Tešina za decu i mlade Luka kaže objavljena je ovih dana na engleskom jeziku u izdanju Arhipelaga. Tešinovu knjigu na engleski jezik prevela je Dragana Miljević u saradnji s Ričardom A. Pizarom. Kao i srpsko izdanje, i izdanje na engleskom prate upečatljive ilustracije Lidije Taranović.

knjiga Luka kaže

Za knjigu Luka kaže Tešin je nedavno dobio Nagradu grada Niša za najbolju knjigu godine na srpskom jeziku za decu i mlade. Knjiga je za kratko vreme izazvala veliku pažnju najmlađih čitalaca i objavljena je na srpskom jeziku u dva izdanja u ediciji Mali Arhipelag.

Označena u podnaslovu kao „priče za decu i razmažene roditelje“, Luka kaže je prva knjiga priča za decu i mlade koju je napisao ovaj poznati romansijer i pripovedač, jedan od vodećih pisaca svoje generacije.

Otac i dečak razgovaraju u 77 duhovitih epizoda u knjizi Luka kaže o sebi i svom svetu, o odrastanju i saznanju, o nevidljivosti i o nedostajanju, o tajnama i otkrićima, o tome zašto se očevi i dečaci nekada razumeju, a nekada svađaju. Ovo su samo neka od pitanja o kojima raspravljaju Tešinovi junaci u knjizi Luka kaže: Zašto ljubav ume da boli i kako Lukine reči znaju da budu lekovite? Zašto šale mogu da budu ozbiljne, a ozbiljne stvari tako smešne? Zašto su dečaci ponekad nezadovoljni, a roditelji gotovo uvek razmaženi?

– Razgovor Luke i tate je kao brz, bistar planinski potok. Njih dvojica se slažu i ne slažu u stavovima, razmenjuju znanje i iskustvo, igraju se, nadmudruju, ljute, uče jedan od drugog… Jednom rečju, vole se. Ovo je knjiga o porodici koja je bazirana na toleranciji, poštovanju i ljubavi. Divna knjiga o divnim ljudima – rekla je književnica Jasminka Petrović preporučujući čitaocima ovu neobičnu, zanimljivu i zabavnu knjigu priča.

Romansijer i pripovedač Srđan V. Tešin (Mokrin, 1971) objavio je dvanaeset knjiga, od kojih su najpoznatiji romani Antologija najboljih naslova, Kazimir i drugi nasloviKroz pustinju i prašinu, Kuvarove kletve i druge gadosti (Nagrada „Borislav Pekić“), Gori gori gori, Moje i Mokrinske hronike, kao i knjige priča Ispod crte (Nagrada Društva književnika Vojvodine za knjigu godine) i Priče s Marsa. Priredio je sedam tematskih antologija savremene priče. Proza mu je prevođena na desetak evropskih jezika. Njegova priča „Where Is Grandma, Where Do You Think She Hides?“, iz knjige Priče s Marsa, uvrštena je u Antologiju najbolje evropske priče američkog izdavača Dalkey Archive Press. Živi u Kikindi.

Prevod knjige Luka kaže na engleski jezik podržan je od strane Ministarstva kulture na Konkursu za sufinansiranje projekata u oblasti prevođenja reprezentativnih dela srpske književnosti u inostranstvu.

Podelite sa prijateljima:
Share