Knjiga pesama Radoslava Milenkovića u izdanju Arhipelaga

Nova knjiga pesama Radoslava Milenkovića Prazna gnezda upravo je objavljena u izdanju Arhipelaga u ediciji Element.

Knjiga pesama Radoslava Milenkovića

Nova knjiga pesama slavnog glumca i poznatog pesnika donosi ljubavne pesme u kojima se govori neposredno i iskreno, kroz jaka osećanja i snažne pesničke slike. Govoreći tiho i jednostavno, Milenković oblikuje sugestivne i žive slike celovite priče o ljubavi i njenim pojavnim oblicima.

– Pred vama se nalazi jedna hrabra knjiga. To je njena prva odlika. Hrabra je stoga što ne skriva ništa, nijednu emociju, nijednu ogoljenu misao, ne skriva patnju, najveći tabu modernog vremena, ne skriva bol ni strepnju. Rečju, ova se knjiga, mnogostrano talentovanog Radoslava Milenkovića, izložila čitaocu, na milost i nemilost. Na isti onaj način na koji Milenković i inače u umetnosti obitava – potpuno, čitavim svojim bićem i bez zadrške – kaže povodom knjige Radoslava Milenkovića Prazna gnezda pesnikinja Jelena Lengold.

Jelena Lengold posebno naglašava stišani, istrajni i sugestivni pesnikov govor o ljubavi:

– Pred vama je jedna tiha i intimna knjiga o ljubavi, izgovorena u ovom svetu u kome je ljubav pobegla u duboku ilegalu, pred užasima svakodnevice. Knjiga koja se bavi dušom i njenom lepotom, u kobnim vremenima. Mada ako znamo drevni poetski aksiom da nema srećne ljubavi, onda znamo i to da je svako vreme neminovno kobno po ljubav. I zato, ono što je izvan ljubavi, zapravo, i nema značaja. U tom vanvremenskom prostoru živi i diše nova poetska zbirka Radoslava Milenkovića.

Radoslav Milenković rođen je 1958. godine u Novom Sadu. Diplomirao je glumu na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Branka Pleše. Pozorišnu i radio režiju diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Dejana Mijača.

Objavio je sledeće knjige poezije: Tačka. Pepeo. Poezija (1982), Кrhotine (1993) i Tajni tuneli (2018).

Podelite sa prijateljima:
Share