Knjiga pesama Gojka Božovića na makedonskom

prevodi-Gojko Bozovic Obližnja božanstva MakedonijaKnjiga pesama Gojka Božovića Obližnja božanstva nedavno je objavljena na makedonskom jeziku u izdanju Izdavačke kuće Slovo iz Skoplja. Knjigu je preveo poznati makedonski pisac i prevodilac Dimitar Baševski.

„Obližnja božanstva su tematski homogena knjiga u kojoj se traga za mitskim elementima u modernom mišljenju, ali se na poetski način preispituje, kako su već primetili neki kritičari, i jedna važna moderna tema – da li se moderni sadržaji mogu izraziti i suočiti sa pričama i formama dugog trajanja. Pesme Gojka Božovića u ovoj knjizi oblikovane su raskošnom poetskom refleksijom, izbrušenim stilom i modernim jezikom koji je saobražen s modernim značenjima i modernim osećanjima koje izražava“, kaže Dimitar Baševski u prevodilačkoj napomeni uz makedonsko izdanje knjige Obližnja božanstva.

Srpsko izdanje knjige pesama Gojka Božovića Obližnja božanstva objavljeno je 2012. godine u pesničkoj ediciji Povelja koju objavljuje Narodna biblioteka „Stefan Prvovenčani“ iz Kraljeva.

Ovo je druga knjiga Gojka Božovića koja je objavljena u Makedoniji. Pre nekoliko godina na makedonskom jeziku objavljena je i knjiga izabranih pesama Gojka Božovića Elementi.

Podelite sa prijateljima:
Share