Knjiga pesama Dejana Aleksića na makedonskom

Nedavno je u izdanju Udruženja „Perun Artis“ iz Bitolja, objavljen prevod na makedonski pesničke knjige Dejana Aleksića „Radno vreme raja“, za koju je autor dobio nagrade „Vasko Popa“ i „Miroslav Antić“.

Radno vreme raja

U pogovoru pesničke zbirke prevodilac i urednik izdanja Sašo Ognenovskiistakao je da „Dejan Aleksić u ovoj pesničkoj zbirci govori jezikom večnosti kao poslednjim utočištem čežnje, pa možda baš zato ova njegova knjiga nosi naslov „Radni sati na nebu“. Kada pogledamo unazad, imamo utisak da je u našoj intimnoj istoriji život bio neproživljen i da neke praznine nisu bile popunjene onim što smo od sebe očekivali. U mitologiji svakodnevice nalaze se filozofi, rajske ptice, starci i žene, lutke i plugovi, ribe, psi, gostionice, ali i zajednička mesta. To su oaze nemira uglavnom zbog ljudske neodlučnosti kako vreme prolazi. Stihovi Dejana Aleksića otvaraju taj kovčeg da bi pronašli relikvije ljudske sreće i nesreće.“

Jedna od najlepših pesnikih zbirki savremene srpske poezije je konačno dospela i do makedonske čitalačke publike, a izdanje je objavljeno uz potporu Ministarstva kulture republike Srbije.

Podelite sa prijateljima:
Share