Klub putnika raspisao regionalni konkurs SPASIMO PUTOPIS

klub putnika

U nedostatku dobrih putopisa, Klub putnika je prošle godine raspisao konkurs na temu Spasimo putopis. Neke od tih priča ušle su u štampanu zbirku Divlji gradovi, objavljenu u oktobru 2019. Ove godine putopisni konkurs je ponovo raspisan. Ideja, ciljevi i propozicije isti su kao prošle godine.

Najbolja tri rada biće novčano nagrađena, a cilj konkursa je promocija kulture i dobre književnosti.


Kada je Marko Polo u 13. veku opisao Peking, njegova čitalačka publika uglavnom nije imala načina da tamo ode. Zato su njegovi putopisi imali smisao i funkciju. Danas u Peking možete otići na mnogo načina – avionom ili vozom, sami ili u društvu, samostalno ili preko agencije. Na internetu možete pronaći bezbroj fotki Zabranjenog grada. Ili Sahare, ili Ognjene zemlje, ili polarne svetlosti. U visokoj rezoluciji, iz svih uglova, snimljenih pomoću dronova i druge napredne opreme.

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, onlajn arhive naučnih radova, digitalizovani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim delom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u sasvim bukvalnom smislu, tehnološki višak.

Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Valjalo bi smisliti nešto novo. Nove načine da razmišljamo, razgovaramo i pišemo o putovanjima, a samim tim i o svetu, o sebi u svetu i o svetu u sebi.

Pročitajte i >> “Putovanje u putopis” – novo izdanje knjige Vide Ognjenović

Klub putnika očekuje putopise koji su drugačiji, smeliji, eksperimentalniji. Koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju, strip. Svejedno da li ste putovali autostopom ili išli na poslovni put, i hoćete li poslati svoj putopis u formi SF priče ili poeme u epskom desetercu. Za ovaj konkurs treba slediti samo dve smernice: neka bude drugačije, i neka bude vaše.

Cilj ovog konkursa je da istražimo šta bi sve putopis mogao biti i postati, ali pre svega da podstaknemo ljude na razmišljanje, otkrivanje i stvaranje, na radoznalost i igru, poručuju iz Kluba putnika.

Uslovi konkursa

Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri priče. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.

Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa. Ako je poslati putopis ranije bio objavljivan, potrebno je to posebno naglasiti.

Nemojte slati fotografije.

Nemojte slati tekstove koji se očigledno ne uklapaju u propozicije ovog konkursa (neobjavljene romane itd).

Slanjem svojih radova na konkurs dajete pravo Klubu putnika da ih objavi na sajtu i u potencijalnim štampanim publikacijama, isključivo u neprofitne svrhe.

Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.

Rezultati će biti objavljeni 15. marta 2020.

Radove možete slati na adresu klubputnika.kontakt@gmail.com, u poruci naslovljenoj “Konkurs 2020”.

Rok za slanje radova je 15. februar 2020.

Prva nagrada iznosi 200 evra. Druga nagrada iznosi 100 evra a treća nagrada 50 evra.

Neke od priča koji uđu u užu selekciju biće objavljene na sajtu Kluba putnika, uz dozvolu autora. Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

Nagrađene priče iz 2019, kao i neke od pohvaljenih, možete pronaći ovde.

Podelite sa prijateljima:
Share