Klub putnika raspisao regionalni konkurs “Spasimo putopis”

Foto: Lazar Pašćanović

U nedostatku dobrih putopisa poslednjih godina, Klub putnika raspisao je konkurs na temu “Spasimo putopis”. Najbolja tri rada biće novčano nagrađena, a cilj konkursa je promocija kulture i dobre književnosti.

Satelitske mape, milijarde fotografija, dokumentarci o svim mogućim kulturama i fenomenima, onlajn arhive naučnih radova, digitalizovani muzeji, galerije i biblioteke – sve je lako dostupno i najvećim delom besplatno. Lakoća putovanja i dostupnost informacija učinili su putopisanje suvišnim. Putopis je postao, u sasvim bukvalnom smislu, tehnološki višak.

Klasičan reportažni putopis je na izdisaju. Valjalo bi smisliti nešto novo. Nove načine da razmišljamo, razgovaramo i pišemo o putovanjima, a samim tim i o svetu, o sebi u svetu i o svetu u sebi.

Pročitajte i >> “Putovanje u putopis” – novo izdanje knjige Vide Ognjenović

Klub putnika očekuje putopise koji su drugačiji, smeliji, eksperimentalniji. Koji zalaze u fikciju, poeziju, etnologiju, antropologiju, esejistiku, ilustraciju, strip. Svejedno da li ste putovali autostopom ili išli na poslovni put, i hoćete li poslati svoj putopis u formi SF priče ili poeme u epskom desetercu. Za ovaj konkurs treba slediti samo dve smernice: neka bude drugačije, i neka bude vaše.

Cilj ovog konkursa je da istražimo šta bi sve putopis mogao biti i postati, ali pre svega da podstaknemo ljude na razmišljanje, otkrivanje i stvaranje, na radoznalost i igru, poručuju iz Kluba putnika.

Uslovi konkursa

Svaki autor ima pravo da pošalje najviše tri uratka. Nema minimalne ni maksimalne dužine. Putopisi moraju biti na nekoj varijanti sr-hr-bh-cg jezika.

Prednost imaju radovi nastali radi ovog konkursa. Ako je poslati putopis ranije bio objavljivan, potrebno je to posebno naglasiti.

Putopis možete upotpuniti fotografijama, ali žiri neće ocenjivati kvalitet fotografija.

Slanjem svojih radova na konkurs dajete pravo Klubu putnika da ih objavi na sajtu i u potencijalnim štampanim publikacijama, isključivo u neprofitne svrhe.

Žiri sačinjava uredništvo Kluba putnika. Žiri zadržava pravo da ne proglasi pobednika, ili da proglasi samo prvo, samo drugo ili samo treće mesto.

Rezultati će biti objavljeni u roku od mesec dana nakon zatvaranja konkursa.

Radove možete slati na adresu klubputnika.kontakt@gmail.com, u poruci naslovljenoj “Konkurs 2019”.

Rok za slanje radova je 15. februar 2019.

Prva nagrada iznosi 200 evra. Druga nagrada iznosi 100 evra a treća nagrada 50 evra.

Svi radovi koji uđu u užu selekciju biće objavljeni na sajtu Kluba putnika. Postoji mogućnost da najbolji radovi budu uključeni u neku od budućih štampanih antologija.

Više informacija o konkursu i radu Kluba putnika, možete pročitati na stranici www.klubputnika.org

Share