KLAUDIO MAGRIS dobitnik međunarodne nagrade “Književni plamen”

pisci-klaudio-magrisŽiri za dodelu nagrade „Književni plamen“ čiji su osnivači „Nova knjiga“ iz Podgorice i nobelovac Mario Vargas Ljosa, njen prvi dobitnik koji je ovoj nagradi dao i ime, posle razmatranja više predloženih najistaknutijih svetskih pisaca, odlučio je da dobitnik nove međunarodne nagrade za književno delo i doprinos razvoju slobode i društvenog napretka u svetu bude istaknuti italijanski, evropski i svetski pisac Klaudio Magris.

Članovi žirija su izdavač Predrag Uljarević i profesori književnosti i estetike Aleksandar Jerkov, Sonja Tomović Škundrić i Siniša Jelušić, dok je Mario Vargas Ljosa bio počasni predsednik žirija.

Magrisovo delo u najboljem smislu reči ispunjava glavni moto ove nagrade, da je književnost plamen koji nas i umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg, srećnijeg društva, što je osnovna misao čuvenog eseja Vargasa Ljose o „književnom plamenu“.

Mario Vargas Ljosa je suosnivač ove nagrade tako što ju je prošle godine primio od renomiranog podgoričkog izdavača i za novouspostavljenu nagradu vezao svoje delo i delovanje što ovu nagradu čini jedinstvenom u svetu. Čuveni peruanski nobelovac posebno je tokom rada žirija isticao vrednosti književnog stvaralaštva Klaudija Magrisa, njegovih proznih remek-dela kakva su Dunav, Nagađanja o jednoj sablji, Mikrokosmosi, Naslepo, Drugo more – izuzetnih studija o habsburškom mitu u književnosti, Trstu i dilemama savremene Evrope, te brojnih eseja o piscima poput Jozefa Rota, Roberta Muzila, Itala Zveva i Horhea Luisa Borhesa.

Knjige-u-biblioteci

Delo Klaudija Magrisa po mišljenju žirija na najbolji način pokazuje kako se pisac čvrsto vezan za svoju sredinu (rođen je i predavao je nemačku književnost u Trstu) i dileme na granici imperija i regija, Evromediterana i Srednje Evrope, otvoren za iskustvo susedstva i teška istorijska pitanja Italije, Austro-Ugarske i Jugoslavije, ratne i političke dileme, nasleđe kolonijalizma, imperijalizma i komunizma, snagom imaginacije, rafiniranog stila i moćnog esejizma, uz snažan kritički stav uzdiže do velikog evropskog i svetskog pisca.

Magris je već nekolikog godina jedan od glavnih kandidata za Nobelovu nagradu i veoma nagrađivan pisac, a među nagradama čiji je dobitnik našle su se Strega, Erazmus i Lampeduza, austrijska državna nagrada, nagrada Sajma knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu, nagrada Žan Mone i mnoge druge. On je živo prisutan u Evropi i regionu i svojim poznavanjem naših prilika i pisanjem o njima otvara Evropi pogled na nas. Sa bogatim nasleđem moderne književnosti, u kojoj Magris ističe i autore kakvi su Andrić i Kiš, i pogledom u književnu budućnost, Klaudio Magris je pisac čije delo pokazuje smisao i svrhu književnog stvaranja i u novom veku. Ovaj prozni stvaralac, uz to i prevodilac i germanista, vatreni je borac za književnost i društvene vrednosti i kao pisac pravog književnog plamena poneo je novo istaknuto međunarodno književno priznanje „Književni plamen“.

Podelite sa prijateljima:
Share