Klaudiju Magrisu uručena Nagrada KNJIŽEVNI PLAMEN

nova knjiga-povelja9. maja na otvaranju 11. Međunarodnog podgoričkog sajma knjiga italijanskom piscu Klaudiju Magrisu, uručena je nagrada Književni plamen, čiji su osnivači nobelovac Mario Vargas Ljosa i Izdavačka kuća Nova knjiga. Nagrada je Klaudiju Magrisu dodeljena za književno delo i doprinos razvoju slobode i društvenog napretka u svetu.

Magrisovo delo, kako je navedeno u obrazloženju žirija, u najboljem smislu reči ispunjava glavni moto te nagrade – da je književnost plamen koji nas i umetničkom lepotom i društvenim delovanjem, kritičkim stavom i kreativnim odnosom vodi ka ideji boljeg sveta i života u njemu, boljeg čoveka i bogatijeg, ravnopravnijeg i srećnijeg društva, što je i osnovna misao čuvenog eseja Vargasa Ljose o „književnom plamenu“.

Magrisovo delo, prema mišljenju žirija, na najbolji način pokazuje kako se pisac, čvrsto vezan za svoju sredinu (rođen je i predavao je nemačku književnost u Trstu) i dileme na granici imperija i regija, Evromediterana i Srednje Evrope, otvoren za iskustvo susedstva i teška istorijska pitanja Italije, Austro-Ugarske i Jugoslavije, ratne i političke dileme, nasleđe kolonijalizma, imperijalizma i komunizma, snagom imaginacije, rafiniranog stila i moćnog esejizma, uz snažan kritički stav, uzdiže do velikog evropskog i svetskog pisca.

Magris otvorio 11. Međunarodni podgorički sajam knjiga

Klaudio Magris se prilikom uručivanja nagrade “Književni plamen”, na otvaranju 11. Sajma knjiga u Podgorici, zahvalio dirtektoru i uredniku izdavačke kuće “Nova knjiga”, Predragu Uljareviću, i obratio se prisutnima biranim riječima, ističući da ih nema mnogo, ali da svakako želi da ih uputi još jednom i Mariju Vargasu Ljosi koji je, prema njegovim rečima, i ovom prilikom pokazao svoju širinu “nešto što kod njega izuzetno cenim”.

nova knjiga-dodela

– Ako neko može s merom da prihvati nagradu, to je zato što zna da to nije samo njegova zasluga, već i mnogih drugih: od onih koji su doprineli da shvatim ono što ranije nisam mogao, do onih od kojih sam saznao kako funkcioniše svijet. Zato ova nagrada treba da bude podeljena i svima onima koji su mi pomogli i pomažu da u ovom trenutku budem to što jesam. Papa Grgur Veliki jednom je rekao da bez svoje braće ne bi shvatio najosnovnije stvari u životu. Kad već to kaže jedan veliki papa, možemo ga citirati i dodati da u tome ne učestvuju samo braća, već i sestre širom sveta – rekao je čuveni italijanski pisac nakon što je primio Književni plamen.

Pismo Marija Vargasa Ljose povodom dodele ovogodišnje nagrade Književni plamen

Peruanski nobelovac Mario Vargas Ljosa povodom dodele međunardne nagrade Književni plamen 2016. o slavnom italijanskom piscu rekao je sledeće:

– Bogati književni opus Klaudija Magrisa koji uključuje romane, eseje i putopise danas predstavlja jedan od najznačajnijih doprinosa svetskoj književnosti. Njegova veoma lična stvaralačka perspektiva i pronicljivost uvida na poseban način rasvjetljavaju kulturnu, društvenu i političku stvarnost Evrope. Magris je izuzetno posvećeni pisac koji aktivno deluje na savremenom poprištu razmene ideja i veoma često originalnim argumentima brani vrline demokratije.   

nova knjiga-ljosa-magrisMario Vargas Ljosa je suosnivač nagrade Književni plamen tako što ju je 2015. godine primio od podgoričkog izdavača Nova knjiga i za novoustanovljenu nagradu vezao svoje delo i delovanje, što je čini jedinstvenom u svetu. U žiriju su, osim Vargasa Ljose, bili i izdavač Predrag Uljarević i profesori književnosti i estetike Sonja Tomović Škundrić, Aleksandar Jerkov i Siniša Jelušić. Nagrada je dodeljena Magrisu na predlog Vargasa Ljose i posle razmatranja dela više predloženih najistaknutijih svetskih pisaca.

Mario Vargas Ljosa je tokom rada žirija posebno isticao vrednosti književnog stvaralaštva Magrisa, njegovih proznih remek-dela kakva su Dunav, Nagađanja o jednoj sablji, Mikrokosmosi, Naslepo, Drugo more i Vi ćete, dakle, razumeti, zatim studija o habsbuškom mitu u književnosti, Trstu i dilemama savremene Evrope, te brojnih eseja o piscima poput Jozefa Rota, Roberta Muzila, Itala Zveva i Horhea Luisa Borhesa.

* * *

Klaudio Magris je već nekolikog godina jedan od glavnih kandidata za Nobelovu nagradu i veoma nagrađivan pisac (nagrade Strega, Erazmus i Lampeduza, austrijska državna nagrada, nagrade Sajma knjiga u Lajpcigu i Frankfurtu, nagrada Žan Mone i mnogih drugih). Živo je prisutan u Evropi i regionu, a svojim poznavanjem ovdašnjih prilika i pisanjem o njima otvara Evropi pogled na nas. Sa bogatim nasleđem moderne književnosti, u kojoj ističe i autore kakvi su Ivo Andrić i Danilo Kiš, te pogledom u književnu budućnost, Magris je pisac čije delo pokazuje smisao i svrhu književnog stvaranja i u novom veku.

Magris je početkom ove godine boravio u Beogradu povodom srpskih izdanja svojih najznačajnijih knjiga u Arhipelagu, koji je objavio njegove romane Dunav, Vi ćete, dakle, razumeti, Nagađanja o jednoj sablji i Drugo more, kao i knjigu novela Mikrokosmosi o Mediteranu, čiji je Trst jedno od magičnih središta.

Podelite sa prijateljima:
Share