Kikinda short 08

Plakat_Kikinda_Short_08

Međunarodni festival kratke priče Kikinda Short okupiće 29. i 30. avgusta u Kikindi i Beogradu pisce iz Srbije,Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Rumunije i Holandije, a zbog smanjenog budžeta, organizovan je pod sloganom “Kikinda Schwortz”.

Na osmom Kikinda Shortu učestvovaće David Albahari, Enes Halilović i Bojan Krivokapić iz Srbije, Berislav Blagojević iz BiH, Tea Tulić i Marko Pogačar iz Hrvatske, Žuža Čobanka iz Mađarske, te Aleksandru Potkoava iz Rumunije i Merejn de Bur iz Holandije.

Festival će u Kikindi biti održan 29. avgusta u bašti Narodne biblioteke “Jovan Popović”, dok se dan kasnije pisci sele u Beograd, gde će nastupiti u Ustanovi kulture “Parobrod”, počev od 21 sat.

Zbog smanjenog budžeta, Kikinda Short prvi put traje svega dva dana, umesto uobičajenih četiri.

U skladu sa skromnim sredstvima, smanjen je i broj učesnika, te su organizatori bili ograničeni pre svega na pisce iz regiona, ali su vodili računa da visok pripovedački potencijal, na koji je publika navikla, ne bude ugrožen.

U skladu sa sloganom “Kikinda Schwortz”, i grafičko rešenje ovogodišnjeg logotipa su prazni i izvrnuti džepovi.

Organizatori su na taj način hteli da pokažu stanje kulture u Srbiji, jer se “nema para”.

“Pošto ne želimo da prihvatimo da Farma bude jedina ‘kulturna ponuda’, zapeli smo da i ove godine nekako organizujemo festival. Čini nam se da nas je do sad pokretao entuzijazam, a da sad ‘vozimo’ na inat”, rekao je koordinator festivala Srđan Papić.

Kikinda Short je prvi put održan 2006. godine, a 2012. godine okupio je oko 20 autora iz 12 zemalja, fokusirajući se na takozvane male jezike i književnosti, pa su počasni gosti bili pisci iz Katalonije i sa Balearskih ostrva.

Kikinda Short ugostio je do sada više od 140 autora i stekao zavidno međunarodno priznanje, postavši i deo projekta European Short Story.

Autori festivala Kikinda Short gostovali su na brojnim drugim manifestacijama, poput Sajma knjiga u Lajpcigu, a organizatori su učestvovali ili tesno sarađivali srodnim međunarodnim festivalima u Evropi.

Učesnici festivala Kikinda Short osvojili su ili su bili u najužem izboru i za prestižne nagrade poput Bukerove, BBC-jeve ili Evropske nagrade za književnost.

Informacije o učesnicima festivala i programu mogu se naći na stranici >> kikindashort.org.rs

Podelite sa prijateljima:
Share