Kazuo Išiguro: dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2017.

Kazuo Išiguro. Foto: theparisreview.org

Danas u 13 časova Švedska kraljevska akademija objavila je ime ovogodišnjeg laureata Nobelove nagrade za književnost koji je svojim izuzetnim književnim delom i radom ispunio kriterijume po kojima se dodeljuje ovo prestižno priznanje.

Dobitnik ovogodišnjeg najvećeg svetskog priznanja u oblasti književnosti je Kazuo Išiguro.

Kazuo Išiguro je 114. laureat Nobelove nagrade za književnost.

Švedska kraljevska akademija u svom obrazloženju kaže da je priznanje pripalo ovom piscu zbog toga što je u svojim romanima velike emotivne snage, otkrio ambis koji se krije ispod našeg iluzornog osećaja povezanosti sa svetom.

Kazuo Išiguro piše romane, ali i scenarija za filmove i serije. Rođen je u Nagasakiju 1954. a sa porodicom se šezdesetih godina preselio u Veliku Britaniju. Dosad je objavio osam romana, a najpoznatiji je po delima Ne daj mi nikada da odem (Never Let Me Go) i Ostaci dana (The Remains of the Day), po kom je snimljen istoimeni film 1993. godine. Za knjigu Ostaci dana dobio je Bukerovu nagradu. Poslednji roman Zakopani džin (The Buried Giant) izdao je 2015. godine.

IK Dereta je do sada objavila nekoliko prevoda Išigurovih knjiga: Slikar prolaznog sveta, Zakopani džin, Ostaci dana, Ne daj mi nikada da odem, Nocturnes.

Bio-bibliografske podatke ovogodišnjeg laureata možete pogledati >> OVDE.

Kandidati za Nobelovu nagradu za književnost 2017.

Kao svake godine, druga nedelja oktobra je vreme kada pisci i književnost više nego inače dolaze u centar pažnje javnosti. U medijima se analiziraju potencijalni dobitnici Nobelove nagrade za književnost. Tokom septembra se spekuliše ko bi mogao da ponese ovo priznanje.

Pobednika je uvek teško predvideti, a ove godine su se izdvojila četiri favorita: Haruki Murakami (Japan), Ngugi va Tiongo (Kenija), Margaret Atvud (Kanada) i Amoz Oz (Izrael). Članovi Akademije razmatrali su oko 195 kandidata.

Svakog februara Akademija pravi listu svih nominacija koje su pristigle, da bi u maju bio definisan uži izbor od pet pisaca. Članovi žirija dobijaju njihova imena i imaju nekoliko meseci da pročitaju dela kandidata pre nego što odluče kome će u oktobru pripasti priznanje. Pet imena koja su se našla u užem izboru ostaju u tajnosti narednih pedeset godina, tako da se može samo nagađati ko je pored dobitnika bio razmatran.

Više o Nobelovoj nagradi za književnost pročitajte >> OVDE.

Već sredinom septembra ime nagrađenog pisca poznato je žiriju koji je izabrao jednog od pet kandidata iz najužeg kruga. Ipak, ime laureata se čuva u strogoj tajnosti do samog proglašenja. Pola sata pre zvanične objave, sekretar Švedske akademije poziva telefonom dobitnika kako bi mu/joj saopštio lepu vest.

Prošle godine Nobelova nagrada za književnost pripala je >> Bobu Dilanu

Švedsku kraljevsku akademiju predstavlja 18 članova: pisaca, pesnika, teoretičara književnosti koji nagradu dodeljuju autoru koji je stvorio na polju književnosti „najbolje delo idealističkih tendencija“. Nagrada za književnost jedna je od pet nagrada utemeljenih oporukom Alfreda Nobela iz 1895.

Podelite sa prijateljima:
Share