Katarina Ješić: Knjige povezuju ljude

Izdavačka kuća Heliks osnovana je 2005. godine sa ciljem da srpsko tržište knjiga obogati najboljim svetskim naslovima iz oblasti popularne nauke. Naučnopopularne knjige u izdanju Heliksa podstiču logičan i racionalan način mišljenja i kritičkog rasuđivanja, kao temeljno životno načelo za donošenje ispravnih zaključaka. Heliks objavljuje i prevode savremene evropske književnosti i time doprinosi razvijanju međukulturnog dijaloga sa posebnim osvrtom na književnosti manje zastupljenih kultura. Katarina Ješić, urednica Heliksa, odgovorila je na nekoliko pitanja za Sinhro.rs o aktivnostima ove izdavačke kuće tokom Sajma knjiga, kao i o položaju izdavaštva u savremenim okolnostima.

Katarina Ješić. IK Heliks

Beogradski sajam knjiga nije se održavao prethodne dve godine. Koliko vam je nedostajala ova manifestacija zbog koje često ceo oktobar medijski dobije oznaku meseca knjige?

Kao jedna od najvećih književnih manifestacija u Srbiji i regionu, sa tradicijom od skoro pola veka, Sajam knjiga u Beogradu je tačka okupljanja i susreta koja je neophodna i čitaocima i izdavačima. Sajam knjiga je prilika za predstavljanje novih knjiga i autora najširoj čitalačkoj publici pa sa velikim zadovoljstvom ponovo učestvujemo na ovogodišnjem Sajmu knjiga, a pauzu koja je nastupila iz objektivnih okolnosti osetili smo i u simboličkom i u profesionalnom pogledu.

Koji su najveći izazovi sa kojima se izdavaštvo danas susreće? Da li će i na koji način kriza ili ratovi uticati na budućnost tržišta knjige, kao što je bio slučaj sa pandemijom koronavirusa?

U periodima velikih društvenih kriza kada su ljudi zaokupljeni egzistencijalnim problemima interesovanje za kulturu se u prvom mahu prirodno smanjuje, ali značaj kulture, pre svega književnosti kao putokaza u turbulentnim vremenima, čini da uz posvećene čitaoce izdavaštvo ipak opstaje. Ekonomska kriza svakako ostavlja svoj trag u izdavačkoj industriji i negativan uticaj je neminovan, ali osim eventualnog usporavanja ne očekujemo nikakve katastrofičke scenarije.

Šta je zajedničko piscima čije knjige objavljujete?

Piscima koje objavljujemo zajednički je racionalan pogled na svet kada je reč o autorima iz oblasti popularne nauke, dok se autori beletristike bave identitetskim pitanjima koja su u današnjoj Evropi, a i svetu često i najvažnija pitanja u potrazi za smislom i prednostima civilizacije.

Na koje načine pomiriti tržišnu vrednost knjige sa društvenim ili umetničkim značajem koji ona ima u našoj svakodnevici?

Na izdavačku delatnost se mogu primeniti svi zakoni tržišta, ali knjiga nikada nije bila samo običan proizvod koji ima svoju cenu, prodavca, kupca… U tom pogledu vrednost knjige se meri ne samo ekonomskim aršinima već i društvenim kapitalom koji svaka knjiga nosi sa sobom. U to pre svega ubrajamo vrednost saznanja, obogaćivanje kulture, čuvanju sećanja i informacija od zaborava. Knjiga je osnov intelektualnog razvoja svakog pojedinca i zato je njen značaj za zajednicu veći od njene tržišne vrednosti.

Šta Sajam knjiga u Beogradu znači čitaocima i piscima, a šta izdavačima?

Pošto se svaki izdavač nalazi i u ulozi čitaoca, najprecizniji odgovor na ovo pitanje bi verovatno bio isticanje činjenice da knjige povezuju ljude, da na Sajmu knjiga pisci mogu da osete puls čitalačke publike, a čitaoci u neposrednom kontaktu s piscima spoznaju dodatne dimenzije i procese u autorskom stvaralaštvu. Ne treba zaboraviti ni praktičnu stranu. Sajam je jedna velika knjižara koja čitaocima omogućava da na jednom mestu imaju najveći izbor knjiga i tako uživaju u izboru.

Koji su naslovi Heliksa obeležili ovu izdavačku godinu? Šta biste vi izdvojili kao preporuku iz ovogodišnje produkcije?

U najčitanije naslove svakako spadaju Paradoks necepanja atoma i Velika tišina Milana M. Ćirkovića, Paralaksa Bojana Džodana, Šum Danijela Kanemana, Ponoć u Černobilju Adama Higinbotama. Od beletristike čitaoci su imali prilike da uživaju u romanu Zauvek samo tvoja Luise O’Nil, Mrak dolazi iznutra Tire Teodore Trunstad, Magnetno brdo Reke Man-Verhađi, zbirkama priča Priče lutalice Maria de Karvalja i Perničke priče Zdravke Evtimove.

Šta je Heliks spremio za Sajam? Da li će neke knjige imati svoju premijeru na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu?

Čitaoce ćemo na Sajmu obradovati novom knjigom Brajana Grina Do kraja vremena, zatim knjigom Božja jednačina Mičia Kakua, Cinične teorije Helen Plakrouz, Kovid 19 dr Zorana Radovanovića, Kognitivne osnove jezika Dušice Filipović Đurđević. Tu je u roman Ludakova kuća Voje Antonića, roman A Babukar je išao prvi Đovanija Dozinija koji je ovogodiišnji gost Sajma, kao i Staklena bašta Tatjane Cibuleak (autorka je gost na Sajmu i govoriće na tribini u subotu od 14-15h)

Gde vas čitaoci mogu naći na Sajmu knjiga (hala, štand)?

Heliks je ove godine u prstenu Hale 1, štand 1455.

Katarina Ješić

Osim prodaje, šta nas još očekuje na vašem štandu, da li ste pripremili neki program, potpisivanje knjiga ili druženje sa piscima?

Narednih dana čitaoci će imati prilike da se druže sa Milanom M. Ćirkovićem u četvrtak (17-18h), Bojanom Džodanom u petak (od 17-18h) i sa Tatjanom Cibuleak u subotu (od 17-18h). Autori će razgovarati o svojim knjigama i potpisivati naslove. Dobro došli!

Podelite sa prijateljima:
Share