Kandidati za nagradu Književni plamen

Poslednjeg dana Sajma knjiga u Podgorici na štandu Nove knjige održan je sastanak Žirija za dodelu Nagrade Književni plamen koji čine profesori Sonja Tomović Šundić, Siniša Jelušić i Aleksandar Jerkov, izdavač i osnivač nagrade Predrag Uljarević. Počasni predsednik žirija je nobelovac Mario Vargas Ljosa, prvi dobitnik i zatim suosnivač nagrade koji nije prisustvova sastanku ali je učestvovao u njegovoj pripremi i dao je svoj doprinos elektronskim putem.

Žiri je ocenio prošlogodišnju dodelu nagrade Orhanu Pamuku i ceo boravak slavnog pisca u Crnoj Gori kao značajan uspeh i dobar korak u afirmaciji književnog stvaralaštva i izdavaštva, a posebno istakao veliki interes Orhana Pamuka za Crnu Goru. Tokom boravka Pamuk je formirao opsežnu fotodokumentaciju i ispisao celu jednu beležnicu, pa se čini kako je ova nagrada postigla još jednu svrhu u širenju kulture i istorijskog nasleđa. Pamuk je pokazao i inreres da poseti Crnu Goru i ove godine.

Žiri je počeo i sa ovogodišnjim radim na odabiru kandidata za nagradu, a među imenima o kojima se raspravljalo našli su se u pojedinim prilozima diskusiji Andrej Makin, Amin Maluf, Kazuo Išiguro, Salman Rušdi, Alis Manro, Ljudmila Ulicka, Mo Jen, Haruki Murakami, Zejdi Smit i niz drugih istaknutih svetskih književnika, a bilo je reči i nekim posebnim aspektima ove nagrade, od demokratskih usmerenja i kritičke svesti, do kulturnoistorijskog interesa, i rodne ravnopravnosti.

Pored Ljose i Pamuka, nagradu Književni plamen primio je 2016. i Klaudio Magris.

Nagrada koja omogućuje susret sa najistaknutijim svetskim piscima i koja je trajno vezala Marija Vrgasa Ljosu za Crnu Goru, otvorila je još jedan kanal kojim kulturnoistorijsko nasleđe dopire do sveta., saopštila je Nova knjiga.

Podelite sa prijateljima:
Share