KAKOFONIJA NA TOČKOVIMA – performativna promocija novog romana Katarine Sarić

Novi roman Katarine Sarić, književnice iz Budve, Kakofonija, objavljen u izdavaštvu IK Liberland, Beograd, u Ediciiji Liberland Art, svoj put je započeo svečanim otvaranjem festivala „Knjiga pod feral” u organizaciji JU Narodne biblioteke Budva, koji se održao u junu tekuće godine, u budvanskom starom gradu.

KAKOFONIJA

Autorka je Kakofonijom, nastupila kao specijalni gost još jednog festivala „Plutajući čovek“ koji se održao na Zelenoj glavi Apatina, od 14. do 17. avgusta u organizaciji češkog Liber Land-a, čiji je organizator Vit Jedlička iz Praga, čime je započeta Panonska turneja Kakofonije.

Nakon Liberlandovog festivala, na kojem je autorka nastupila poetsko-scenskim performansom „Bi Bi na leđima“ otpočela je turneja: „Bi -Bi na šoru“, koja se nastavila već sljedećeg dana u Apatinu, u okviru ljetnjeg programa biblioteke „Miodrag Borislavljević“, u formi scenskog čitanja: „Plesan patina“. Sem novog romana, autorka je apatinskoj publici predstavila značajan opus svog stvaralaštva, dvije nagrađene poetske zbirke Globus Hystericus i Smrt Madam Dupin, dvotomnu epsku zbirku Kamijada i Kamiseja, kao i putopis Golo Meso.

Turneja „Bi – Bi na šoru“, obuhvatila je još pet gradova: Novi Sad, Sombor, Odžake, Kulu i Suboticu. Čitava turneja, zamišljena je kao putujući karavan, u okviru kojeg se, autorka, Katarina Sarić, publici predstavila literarno-scenskim i poetskim performansima od kojih je svaki bio, tematski naslovljen specifičnim motivom grada domaćina.

Gradovi-stanice, ovog neobičnog literarnog putovanja, sa slikovitim naslovima, izazvali su veliku pažnju publike i medija. Nakon pomenutih apatinskih prvih nastupa, uslijedio je Novi Sad i knjižara-klub Nublu, u kojem je autorka izvela performans „Gospodarsko-ropski diskurs iliti Klečanje na kukuruzu“ u formi svojevrsne tribine. Potom je performistički karavan stigao u Kulu: „Idemo u Kulu da jašemo mulu“, izazvavši pravo oduševljenje među publikom, čitanjem sa sedla, starog 150 godina. NAkon toga, izveden je ulični performans kod spomenika Lazi Kostiću, u centru Sombora „Dunđerska-sunđerska iliti Da sam ja muško“ i u Odžacima „Protrljaj dugme i prizovi čišćenje kuće“.

Najzad, u Subotici, u Kulturnom centru „Danilo Kiš“, u saradnji sa Književnim klubom Fondacije Danilo Kiš održana je tribina „Čas Kakofonije“ kojom je završen sedmi dan Panonske turneje. Blistava interaktivna završnica je ujedno predstavila sumu svih prethodnih izvođenja, ali i razmjenu introspektivnih iskustava sa publikom koja je bila direktno uključena u scenu performansa.

Sedam dana Kakofonije, u sedam panonskih gradova, pratili su brojni mediji, od lokalnih televizija i radio stanica do informativnih portala.

Podelite sa prijateljima:
Share