Kako osušiti i srediti mokru knjigu

Sneg, kiša, susnežica… Nemarni poštar koji vam po vremenskim neprilikama donosi naručene knjige. Bilo leti ili zimi, voda i papir nikako nisu dobro prijatelji. Ako ipak dođe do susreta, pitamo se kako osušiti mokru knjigu?

Praktična uputstva o sređivanju mokrih knjiga u kratkom videu, dolaze iz biblioteke Univerziteta Sirakjus.

Ono što vam je potrebno kako biste sredili mokru knjigu jesu papiri ili papirni ubrusi koje ćete stavljati između stranica. Nakon postavljanja papira, potrebno je vršiti pritisak kako bi upili što više vlage. Papirne ubruse menjamo dogod su mokri.

Pri postavljanju ubrusa, treba voditi računa da knjigu otvaramo najviše pod pravim uglom i da ubrus prekrije celu stranicu.

Pošto završimo sa sakupljanjem vlage, knjigu postavimo vertikalno, najbolje ispred ventilatora. Sledećeg dana, odnosno, kada se stranice osuše, knjigu stavljamo između dve daske i pritiskamo ciglama, ili nekim drugim teškim predmetima. Tako je ostavimo da prenoći. Narednog dana, stranice bi trebalo da budu ispravljene a knjiga skoro kao nova.

Dodatni savet za one koji nemaju mogućnosti ili vremena da momentalno knjigu osuše, jeste da mokru knjigu stave u zamrzivač gde će ostati dok se ne nađe vreme za njeno sređivanje.

Za detaljniji opis pogledajte video:

Podelite sa prijateljima:
Share