Jun – mesec književnih festivala

reading-2
Foto: flickr.com/photos/paulbence

Tokom juna u Beogradu će se održati nekoliko književnih festivala koji svojim karakteristikama – programom, gostima i koncepcijom – mogu da zadovolje različite književne ukuse i očekivanja.

Pogledajte kada i gde vas očekuju pisci i zanimljivi književni razgovori i druženja.

Festival fantastične književnosti Art-Anima

Drugi Festival fantastične književnosti “Art-Anima” biće održan od 2. do 4. juna u knjižari “Plato” (Knez Mihailova 48).

Festival fantastične književnosti „Art-Anima“ pokrenut je sa namerom da se podstakne adekvatnije promišljanje fantastične književnosti i podizanje interesovanja stručne i široke javnosti za ovu vrstu literature.

Tokom trodnevne manifestacije, ugledni pisci i profesori književnosti govoriće o književnoj fantastici, njenom razvoju, društvenom uticaju i važnosti u kulturnom, intelektualnom i civilizacijskom pogledu.

Učesnici: Zoran Živković, Goran Skrobonja, Sava Damjanov, Tijana Tropin, Dejan Ognjanović, Nataša Tučev, Boban Knežević i mnogi drugi.

Organizatori „Festivala fantastične književnosti“ su: Art-Anima.com, Punkt.rs i Izdavačka kuća Čarobna knjiga.

Festival Krokodil

Novo izdanje književnog festivala “Krokodil” pod nazivom “Središta periferije” biće održano 12. i 13. juna na prostoru otvorenog amfiteatra ispred Muzeja istorije Jugoslavije u Botićevoj 6 na Dedinju.

Tematski festival će biti posvećen preispitivanju odnosa centra i margine. Na festivalu će se predstaviti autori koji žive i rade na perifernim delovima evropskog kontinenta, kako bi se publika upoznala sa stvaralaštvom juga i krajnjeg severa Evrope.

Plakat A3

Gosti ovogodišnjeg festivala su: Dubravka Ugrešić, Micke Berglund, Filip David, Miguel Rodrigues Andreu, Alek Popov, Marko Tomaš, Dragana Mladenović, Lazar Stojanović, Pernilla Berglund, Marko Pogačar, Andrej Nikolaidis, Branko Rosić, Steve Sem-Sandberg, Bojan Babić.

Debatni program, koji će se održati na engleskom jeziku, pokriva tri celine: o odnosu centra i periferije iz perspektive dalekog severa i juga evropskog kontinenta, pitanja o provokativnoj književnosti i raspravu o neophodnosti književnosti o Holokaustu danas.

Festival Krokodil osmišljen je početkom 2009. godine u saradnji dveju izdavačkih kuća – Samizdat B92 i VBZ Beograd i njihovih urednika Lidije Kusovac, Vladimira Arsenijevića i Ane Pejović, kao i opštine Savski venac.

Čitam-čitaš festival knjige

13. i 14. juna 2015. godine na Kosančićevom vencu treći put održaće se manifestacija „Čitam-čitaš festival knjige“.

Ideja je da se na jednom mestu okupe različite grupe koje se kniževnošću bave na različite načine: pisci, muzičari, glumci, novinari i naravno ljubitelji čitanja.

Program će činiti radionice za decu, radionice i panel diskusija za odrasle, muzički nastupi i projekcije filmova.

Cilj ovog projekta bilo je oživljavanje lokaliteta na kome se nalazila zgrada Narodne biblioteke na Kosančićevom vencu i povratak statusa centra za širenje kulture, umesto dotadašnjeg simbola stradanja i neprijateljstva. Nakon dugih priprema, uz podršku Narodne biblioteke Srbije, u junu 2013. godine, održan je prvi Čitam-čitaš festival knjige na ovom mestu.

Festival “Čitam-čitaš” i ove godine organizuju članice udruženja građana Evropa Nostra Srbija, studentkinje osnovnih i master studija istorije umetnosti.

Beogradski festival evropske književnosti

4. Beogradski festival evropske književnosti održaće se od 23. do 26. juna u Domu omladine Beograda.

Beogradski festival evropske književnosti je otvoreni i multimedijalni događaj u kome se književnost predstavlja kroz različite forme: od knjige i javnih čitanja, preko razgovora pisaca s publikom, do izložbi, retrospektiva savremenih igranih ili dokumentarnih filmova poteklih iz književnosti, kao i video prezentacija i drugih događaja.

Logo_Bg_fest_evro_knjiž

Ključni cilj ovog festivala je da predstavi najvažnija dela i najvažnije pisce savremene evropske književnosti, kao i da na moderan, multimedijalan način promoviše vrhunsku književnost: knjige i pisce, ideje i čitanje.

Beogradski festival evropske književnosti okuplja, predstavlja i promoviše najbolje izraze savremene evropske i srpske književnosti.

Festival organizuje Izdavačka kuća Arhipelag u saradnji sa beogradskim Domom omladine.

Noć knjige

Manifestacija „Noć knjige“ održaće se 12. juna 2015. godine, od 17 do 24 sata, u svim knjižarama Delfi i Laguninim klubovima čitalaca koji se nalaze u Beogradu i u još 22 grada u Srbiji, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini. Knjige različitih žanrova u toku ove noći mogu se kupiti po nižim cenama, sa popustom do 40 odsto.

Manifestacija „Noć knjige“, pokrenuta je 2009. godine. Svetski i domaći bestseleri, veliki popusti, brojni pokloni i druženje s piscima – prate svaku “Noć knjige”.

Organizatori manifestacije “Noć knjige” su Izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi.

Podelite sa prijateljima:
Share