JUN FOSE – dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2023.

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost za 2023. je norveški autor Jun Fose, saopšteno je na konferenciji za novinare u Stokholmu.

Jun Fose
Jun Fose. Foto: Vikipedija

Najvećom nagradom u svetu literature ovenčan je zbog „hrabrosti“, naveli su, između ostalog, u obrazloženju članovi Švedske kraljevske akademije, koja dodeljuje svake godine ovo priznanje.

Norveški pisac je 116. po redu dobitnik prestižnog priznanja.

Rođen je u Norveškoj 1959. Piše romane, kratke priče, poeziju, knjige za decu, eseje i drame. Njegova dela su prevedena na više od četrdeset jezika.

Osvojio je do sad mnoge nagrade širom sveta, a sa poslednjom knjigom „A New Name: Septology VI-VII“ bio je u najužem izboru za international Booker Prize.

Foseova pobeda predstavlja iznenađenje s obzirom da su kladioničari pre proglašanje, više šanse davali kineskoj spisateljici Can Ksue kao i Harukiju Murakamiju, Margaret Atvud ili Salmanu Ruždiju.

Prošle godine Nobela za knjževnost dobila je Ani Erno, francuska spisateljica, a nagrada, podsetimo, podrazumeva zlatnu medalju i novčanu nadoknadu u iznosu od 10 miliona švedskih kruna, što je nešto više od milion dolara.

Podelite sa prijateljima:
Share