Jubilarno izdanje festivala Pesnička noć u Velestovu

Ovogodišnje, jubilarno 35. izdanje međunarodnog festivala poezije Pesnička noć u Velestovu biće održano od 18. do 20. avgusta na nekoliko lokacija u Velestovu i Ohridu, a učestvovaće 30 pesnika i umetnika iz pet zemalja.

Pesnička noć

Ove godine u fokusu će biti makedonska poezija koju pišu žene, a u tom smislu centralni događaj biće promocija „Samodivi: panorama makedonske poezije koju su pisale žene, od preporoda do danas“ u kojoj je predstavljeno čak 114 pesnikinja različitih nacionalnosti, koje su stvarale na teritoriji Makedonije.

Manifestacija će tradicionalno biti održana na zbornom mestu u Velestovu, a potom će biti otvorena izložba umetnika Tonija Popova u tremu hrama Uspenja Presvete Bogorodice u Velestovu. U okviru festivala gostovaće pesnici iz Nemačke, Albanije, Srbije i Kosova.

Sledećeg dana, u saradnji sa Međunarodnim seminarom za makedonski jezik, književnost i kulturu, u Kongresnom centru UKIM u Ohridu, biće održana promocija još jedne značajne knjige o razvoju makedonske poezije: „Novo rođenje reči: antologija mlade makedonske poezije“, koju su uredili Vesna Mojsova-Čepiševska i Ivan Antonovski, kao i međunarodno čitanje poezije „Poezija ‒ Zalazak sunca“.

U okviru festivala biće održana manifestacija OH READ #2, u čijem programu je predviđena radionica za kreativno pisanje i dijalog preko pesničkog prepeva namenjena ѕa mlade koja će se održati u OŠ „Sv. Kliment Ohridski“ u Ohridu, kao i međunarodno čitanje poezije u kafeu i baru „Šila“ u Ohridu. Projekat OH READ #2 podržavaju READ (Regionalna mreža za kulturnu raznolikost) i Evropska unija.

Ovogodišnji festivalski plakat posvećen je povratku evropskog jelena na padine Galičice, a dizajn je delo Andreja Pavlova.
Festival su omogućili: Opština Ohrid, READ (Regionalna mreža za kulturnu raznolikost) i Evropska unija, Ministarstvo kulture i Komercijalna banka.

PROGRAM 35. PESNIČKE NOĆI U VELESTOVU

Petak, 18.08.2023. Lokacija: Velestovo, Sretselo

 • 21:00: Zvanično otvaranje:
 • SAMODIVI (panorama makedonske poezije koju su pisale žene, od preporoda do danas) ‒ Čitanje poezije i promocija knjige. Priredili: Slave Đorđo Dimoski i Julijana Veličkovska.
  Učestvuju: Vesna Acevska, Violeta Tančeva-Zlateva, Lidija Dimkovska, Snežana Stojčevska, Delvina Krluku, Ljubica Šopova, Suzana Miceva, Pavlina Atanasova i Marija Velinova.
 • Međunarodno čitanje poezije
  Učesnici: Feliks Šiler (Nemačka), Alban Tufa (Albanija) i Špetim Selmani (Kosovo).
 • 22:30: Umetnička izložba: Toni Popov
  Lokacija: Trem crkve „Uspenje Presvete Bogorodice“ u s. Velestovo.

Subota, 19.08.2023. Lokacija: Kongresni centar UKIM u Ohridu, pored Ohridskog jezera

 • 17:00: Novo rođenje reči – antologija mlade makedonske poezije, izbor i priređivanje Vesne Mojsove-Čepiševske i Ivana Antonovskog. Promocija knjige i čitanja poezije u saradnji sa Međunarodnim seminarom za makedonski jezik, književnost i kulturu.
  Učestvuju pesnici: Ivana Jovanovska, Andrej Medić Lazarevski, Marija Velinova, Istok J. Ulčar, Pavlina Atanasova, Makrina Jordanova, Emanuela Kovačevska Kitanovska, Jovana Stamatovska.
 • 18:00: Poezija – Zalazak sunca: Međunarodno čitanje poezije u saradnji sa Međunarodnim seminarom za makedonski jezik, književnost i kulturu.
  Učestvuju: Feliks Šiler (Nemačka), Alban Tufa (Albanija), Špetim Selmani (Kosovo), Marija Kostić (Srbija), Vesna Acevska, Violeta Tančeva-Zlateva, Snežana Stojčevska, Suzana Mičeva, Ljubica Šopova i Delvina Krluku iz Makedonije.

Nedelja, 20.08.2023. Lokacija: Ohrid

 • 11:00 do 13:00 časova: Lokacija: Gimnazija „Sveti Kliment Ohridski“, Ohrid.
  OH READ #2 Radionica o kreativnom pisanju i dijalogu kroz prevođenje poezije, namenjena mladima.
  Učesnici: učenici ohridske gimnazije „Sv. Kliment Ohridski“ i drugi mladi ljudi, mladi pesnici, pisci i/ili prevodioci.
  Pesnici: Alban Tufa (Albanija), Špetim Selmani (Kosovo), Marija Kostić (Srbija) i Pavlina Atanasova (Makedonija). Svi ostali pesnici su dobrodošli da se pridruže.
 • 18:00: Lokacija: kafe i bar ŠILA, Ohrid
  OH READ #2 Međunarodno čitanje poezije (I): Pavlina Atanasova (Makedonija), Alban Tufa (Albanija), Špetim Selmani (Kosovo) i Marija Kostić (Srbija)
  19:00: Debata o značaju književnih prevoda sa učesnicima i publikom.
  Međunarodno čitanje poezije (II): Feliks Šiler (Nemačka), Perica Sardžoski (Makedonija) i Andrej Medić Lazarevski (Makedonija).
  SAMODIVI (čitanje poezije): Vesna Acevska, Violeta Tančeva-Zlateva, Snežana Stojčevska, Delvina Krluku, Ljubica Šopova, Suzana Miceva i Marija Velinova.

Napisala: Julijana Veličkovska

Podelite sa prijateljima:
Share