Jovan Babić – dobitnik nagrade Nikola Milošević

Žiri za nagradu “Nikola Milošević”, koju dodeljuje Radio Beograd 2 za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije, odlučio je da ovogodišnju nagradu “Nikola Milošević” dobije Jovan Babić za delo “Ogledi o odbrani” u izdanju Službenog glasnika.

U obrazloženju žirija, koji je radio u sastavu: prof. dr Iva Draškić Vićanović( predsednica), prof. dr Milo Lompar i prof. dr Dragan Prole, navodi se da je “reč o koherentnoj studiji o pojmu odbrane koji se osvetljava sa etičkog aspekta, aspekta moralne epistemologije, studiji koja, pritom, zadire vrlo kompetentno i u oblast političke filozofije i filozofije prava. Jovan Babić na izuzetno visokom teorijskom nivou analizira sasvim recentne fenomene našeg savremenog života. Autor predstavlja u ovoj monografiji nešto što bi se moglo nazvati fenomenologijom zla i sa velikiim poznavanjem materije, odgovorno, pažljivo i precizno, kroz prizmu krucijalnih etičkih kategorija, posmatra probleme identiteta, kako ličnog, tako i kolektivnog, problem secesije, pravednog rata, humanitarnih intervencija i politčkih sankcija. Filozofska analiza visokog registra i studija koja, šelingovski rečeno, zahteva kako intelekt , tako i karakter koji ima moralnu visinu i moralnu energiju.“

Jovan Babić je profesor etike na Filozofskom fakultetu u Beogradu i gostujući profesor filozofije na Portland State University, SAD. Autor je knjiga Kant i Šeler (1986), Moral i naše vreme (1998), i Uvod u poslovnu etiku (2000), kao i brojnih članaka i studija u domaćim i stranim časopisima. Urednik je edicije „Primenjena etika“ koju izdaje Službeni glasnik.

U najuži izbor ušle su knjige Mirka Zurovca “Metodsko načelo estetike”, u izdanju Službenog glasnika, Olivere Žižović “Ahilejeve suze – arhetipsko putovanje kroz Homerovu “Ilijadu”, u izdanju Fedona i Jovana Babića „Ogledi o odbrani“, u izdanju Službenog glasnika.

Nagrada “Nikola Milošević” biće uručena 12. februara 2019. godine, na svečanosti na kojoj će Radio Beograd 2 obeležiti 61 godinu postojanja.

Izvor: Radio Beograd

Podelite sa prijateljima:
Share