Jergović i Basara: “Tušta i tma”

naslovna-tusta_i_tmaKnjiga prepiske između Miljenka Jergovića i Svetislava Basare objavljena je nedavno u izdanju Lagune. Dva pisca su nekoliko godina razmenjivala utiske o dešavanjima na ovim prostorima i šire, a epistolarna građa je konačan oblik našla u knjizi “Tušta i tma”.

Pored kritičnosti prema društvenim i političkim pojavama u svojim sredinama, Jergović i Basara analiziraju i književne teme kao i pitanja od značaja za kulturu.

Raspon tema o kojima su u prepisci raspravljali, kreće se od fundamentalizma, preko feminizma i nacionalizma, do odnosa Srba i Hrvata i portreta bivših državnika. Dvojica pisaca dotakli su se i tema iz domaće i svetske književnosti, kao i priči o nekadašnjim običajima u zajedničkoj državi i današnjim u samostalnim zemljama.

Kao posvedočeni kritičari društva, naravi i glavnih književnih tokova u svojim sredinama – kako navodi izdavač ove knjige – Jergović i Basara u svojoj duhovitoj i pronicljivoj igri dopisivanja razotkrivaju sve sličnosti u negativnim karakterološkim crtama svojih nacija, potvrđujući time još jednom tačnost Frojdove misli da se, preneto na slučaj Srba i Hrvata, njihova uzajamna netrpeljivost javljala najčešće usled „patologije malih razlika“.

Podelite sa prijateljima:
Share