Jens-Martin Eriksen u Beogradu

Gost Srpskog književnog društva u utorak, 23. novembra, u 19 sati biće danski pisac Jens-Martin Eriksen autor romana Helter skelter, koji je nedavno objavljen u Srbiji.

Jens-Martin Eriksen

U programu će učestvovati Jens-Martin Eriksen, Predrag Crnković, Predrag Milojević i Mirjana Mitrović.

Eriksenov roman Helter skelter je objavila izdavačka kuća Presing u prevodu Predraga Crnkovića.

Helter skelter je distopijski roman, pisan kao odgovor na Uelbekovo Pokoravanje. Zamišljena slika propadanja Danske i stanja u „evropskoj etnosferi“ u 2027. gopdini nije mogla da prođe ni bez Handkea, Karadžića i Crvene zvezde. Roman, koji je razorna slika levog multikulturalizma, autor je pisao deset godina, jer ga je stvarnost stalno prestizala.

Jens-Martin Eriksen (1955) je prevođen na srpski više od svih živih danskih pisaca. Dramatičar, romanopisac, pripovedač, esejista, polemičar, Eriksen je dugogodišnji predsednik udruženja danskih pisaca. Debitovao je 1985. romanom Nani, pisanim u postmodernističko tonu, koji napušta početkom milenijuma i pod uticajem Malapareta i Selina usvaja formu „izveštaja“, kao idealnu za diskurs nepouzdanog pripovedača.

Najpoznatija dela su mu: Zima u osvit, Opasna letnja igra, Beli konopac za Filipa Deprea (o trgovini organima na Kosovu); drame: Proces protiv Malapartea, Brejvikova kuća lutaka, Natural Born Orphans; sa Frederikom Stjernfeltom napisao je niz putopisnih eseja i političkih eseja: Mostovi vremena, Scenografija rata, Demokratske kontradikcije multikulturalizma, O pristojnosti. Većinu ovih knjiga na srpski je preveo Predrag Crnković za razne izdavače. Jens-Martin Eriksen je nosilac nacionalne penzije.

Podelite sa prijateljima:
Share