Jelena Lengold dobitnica Andrićeve nagrade

Andrićeva nagrada za 2016. godinu pripala je Jeleni Lengold za knjigu pripovedaka “Raščarani svet” u izdanju beogradskog “Arhipelaga” saopštio je žiri za dodelu ovog važnog priznanja u Zadužbini Ive Andrića.

Žiri koji je doneo odluku o ovoj nagradi sačinjavali su Mileta Aćimović Ivkov, Aleksandar Jovanović i Petar B. Arbutina.

Osim nagrađene knjige u uži izbor za nagradu ušli su naslovi “Spisask senovitih stvari” Milana Micića i “Ljubavi Silvije Plat” Aleksandre Mokranjac.

Mileta Aćimović član žirija za dodelu nagrade kazao je Tanjugu da je reč o pripovedaču koji je stekao identitet i glas pouzdanog i dobrog književnika.

“Jelena Lengold je obrađivala teme iz našeg neposrednog okriženja. Ljubav, patnja, strepnja, saosećanje, posvećenost, odnos sa najbližima…dakle sve one vrednosti za koje čovek smatra da su mu nužne, a koje mu u današnjem svetu nedostaju. Njena rečenica je efektna, kratka, stil izbrušen i dorađen.” kazao je Aćimović.

Aleksandar Jovanović predsednik žirija napomenuo je da je reč celovitoj knjizi koja je obojena istom atmosferom.

U obrazloženju žirija piše da se knjiga Jelene lengold sastoji od deset pripovedaka u kojima se gradi intimistički svet, obojen intelektualnom skepsom, evokacijom i potrebom za ljubavlju.

“Polazeći od modela klasično shvaćene priče, autorka je svojim pripovedanjem učinila dragoceni iskorak u savremenoj srpskoj prozi” piše u saopštenju.

Izvor: B92.net

 

Podelite sa prijateljima:
Share