Japanska knjiga o Srbiji: priča o ratu i hrani

U okviru ciklusa Razgovori s razlogom u Srpskom književnom društvu, u petak 21. septembra, biće predstavljena knjiga Hleb i divlje jagode (Pan to Noichigo, Keiso Shobo, Tokyo, 2018) Kajoko Kamasaki. U razgovoru će učestvovati Gordana Bogićević, Dragana Goreta, Sara Inoue i autorka Kajoko Jamasaki, kao i gosti akademik Gojko Subotić i dr Aleksandra-Seka Mitrović. Program uređuje i vodi Dejan Simonović.

Knjiga Hleb i divlje jagode (Pan to Noichigo, Keiso Shobo, Tokyo, 2018) toplim ljudskim glasovima govori o ratu, kroz priče o hrani. Kajoko Jamasaki je zabeležila razgovore sa prijateljima koji su preživeli rat u izbeglištvu, tokom građanskog rata (1991-1999) u bivšoj Jugoslaviji. Sagovornici su iz različitih krajeva: Hrvatska; Bosna i Hercegovina; Kosovo i Metohija.

Najstarijija sagovornica je Radmila (1927), koja govori o svirepom životu u nacističkom logoru u Mathauzenu. Akademik Gojko Subotić i sociolog Seka Mitrović se prisećaju izbeglištva koje su doživeli kao mala deca. Među najmlađim sagovornicima je Dragana Goreta (1979), koja se seća izbeglištva u Loznici, dok mladi pisac, Berislav Blagojević (1979) beleži svoje detinjstvo u ratnom Bosanskom Brodu.

Na autorkinu molbu „Ispričaj mi nešto o ratu, kroz hranu”, sagovornici su pripovedali o svom ratnom iskustvu, autentičnim i iskrenim, često poetičnim glasom. Neka svedočenja su ličila na romane, nekad je razgovor trajao dugo. Gordana Bogićević, koja je dva puta doživela izbeglištvo (iz Petrinje u Beograd; iz Beograda u Peć) pripovedala je devet časova. Neki razgovori, slučajni i kratki, bili su nalik na lirske pesme. Pri kraju knjige su prikazani recepti jela: gulaš, punjena paprika, pasulj, kupus salata, vanilice itd.

Knjiga Hleb i divlje jagode je naišla na odličan prijem u Japanu. Doživela je već treće izdanje: objavljeni su pozitivni prikazi u vodećim dnevnim listovima (Jomiuri šimbun, Asahi šimbun itd). Književna kritičarka Hinako Abe, poredeći autorku sa Svetlanom Aleksijević, ističe da nam Kajoko Jamasaki tiho govori da je naš svet ispunjen raznolikošću i slojevitošću, u kome svaki od nas živi neponovljiv život. Pisac Nacuki Ikezava o knjizi piše ovako: „Građanski rat u bivšoj Jugoslaviji… Ljudi su bili primorani da napuste svoja staništa i da se presele. Da bi od njih čula njihova iskustva, Kajoko Jamasaki je koristila hranu kao ključnu reč. Izvanredan metod za pisanje žive savremene istorije! Divni su i recepti. Uspeo sam da rekontruišem gulaš i papriku.”

Podelite sa prijateljima:
Share