IZMEĐU ZNAKOVA – knjiga pesama Branislave Ilić

Između znakova je zbirka poezije Branislave Ilić koju je nedavno objavila beogradska izdavačka kuća CFP Apostrof.

Stihovi objavljeni u knjizi Između znakova raspoređeni su u četiri ciklusa u kojima se susrećemo sa slutnjama čoveka koji pokušava da pročita znakove nametnute u jednostavnim izrazima stvarnosti. Tematski i poetički raznorodne, pesme u zbirci Između znakova govore o položaju pojedinca okruženog izazovima savremenog sveta.

– Pesme Branislave Ilić okupljene u knjizi Između znakova predstavljaju postepeno i iznijansirano istraživanje jednog pesničkog glasa, ali i samih mogućnosti razumevanja neposredno datog sveta kroz jezik i iskustvo, ritam i saznajnu perspektivu poezije. Lirski glas u ovoj poeziji istražuje u proživljenoj stvarnosti nastojeći da u okvirima tog sveta nasluti, prepozna i otkrije iskustva koja, koliko god bila utemeljena u svakodnevici, nisu samo svakodnevna. Prolazeći „između znakova“ svakodnevnih datosti, stihovi Branislave Ilić nastoje da u njima nazru dublja značenja i smislotvorni potencijal.

Otuda ova knjiga pesama jeste lirska hronika uzburkane svakodnevice i senzibilnog lirskog subjekta: ono što se odigrava u tom nedvosmislenom susretu jeste minimalistički gest pesme. Pesme u knjizi Između znakova obeležene su iskustvom minimalizma. Kao što se pažljivo i obzirno biraju fragmenti svakodnevice, tako se u ovim stihovima pažljivo biraju reči. Gotovo po pravilu, pesme su sastavljene od minimuma potrebnih reči da bi se uobličilo i nagovestilo značenje. U stišanosti ovih stihova i u pažnji s kojom su oni nastali čitalac može s razlogom da traga za iskustvima koja smatra važnim, pa čak i svojim – napisao je Gojko Božović u recenziji pesničke zbirke Između znakova.

Branislava Ilić završila je gimnaziju u Novom Bečeju. Diplomirala je na Odseku za srpsku književnost i jezik Filozofskog fakulteta u Novom Sadu. Živi i radi u Sremskoj Mitrovici. Piše književne prikaze, eseje i poeziju.

 

Podelite sa prijateljima:
Share