Izložba u Narodnom muzeju: Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti

U završnici tematske izložbe Đura Jakšić. Između mita i stvarnosti, Narodni muzej u Beogradu omogući će posetiocima besplatnu posetu i uživanje u slikarstvu Đure Jakšića.

Do 15. septembra u Velikoj galeriji centralne zgrade Narodnog muzeja u Beogradu, svi zainteresovani posetioci imaće priliku da se upoznaju sa slikarskim opusom jednog od najprepoznatljivijih umetnika srpskog romantizma.

Izložba objedinjuje više od 40 umetnikovih radova iz nekoliko muzejskih kolekcija – Narodnog muzeja u Beogradu, Galerije Matice srpske, Muzeja Jugoslavije, Muzeja grada Beograda, Narodnog muzeja u Zrenjaninu, Narodnog muzeja u Kragujevcu, Narodnog muzeja Crne Gore na Cetinju, iz Skupštine grada Beograda, manastira Grgetega i Vraćevšnice, Srpske pravoslavne crkvene opštine Srpska Crnja, kao i iz privatnog vlasništva.

Sveobuhvatnim pregledom izložbe, čiji je autor dr Snežana Mišić, muzejski savetnik Galerije Matice srpske, akcentovane su tri glavne tematske celine slikarevog opusa: portretno, religiozno i istorijsko slikarstvo, uz priču o životnom putu Đure Jakšića, njegovom umetničkom i idejnom formiranju.

Posetioci će moći da se priključe vođenju kroz postavku 14. septembra u 17 časova.

U Atrijumu Narodnog muzeja će se održati predavanje 12. septembra u 18 časova pod nazivom Umetnik u službi dinastičke propagande: Đura Jakšić i srpske dinastije sredinom XIX veka. Predavanje će održati dr Igor Borozan, profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu.

Tokom poslednjih dana izložbe decu od 7 do 10 godina očekuje radionica “Stvarnost na slikarskom platnu” 12. septembra u 18 časova, prenosi Blic.

Podelite sa prijateljima:
Share