Izložba rukopisne građe i predmeta Milorada Pavića

Rukopis-M-Pavić
Izvor: nb.rs

Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Legatom Milorada Pavića izložiće u holu ispred Centralne čitaonice rukopisnu građu i predmete ovog čuvenog srpskog naučnika, pisca i akademika. Na taj način nastavljena je saradnja između ove dve institucije započeta objavljivanjem Pavićevog dela “Kutija za pisanje”, saopštila je Narodna biblioteka Srbije.

Javnosti će biti predstavljena jedna od ukupne dve sveske rukopisa “Hazarskog rečnika”, planetarne knjige koja je promenila kanone srpske i svetske književnosti. Posetioci će imati priliku da pogledaju i probni otisak “Hazarskog rečnika” sa dirljivom posvetom Pavićevoj životnoj saputnici književnici Jasmini Mihajlović. Među predmetima koji će biti izloženi u Narodnoj biblioteci Srbije nalaze se dve olovke kojima je pisac potpisivao svoje knjige i pisao u svojim beležnicama, kao i njegova lula sa držačem koja je bila prepoznatljiv detalj piščeve pojave.

Pored navedenih rukopisa i predmeta, javnosti će biti predstavljeno i prvo štampano izdanje “Hazarskog rečnika” objavljeno 1984. godine iz fonda Narodne biblioteke Srbije.

Dragoceni rukopisi i predmeti Milorada Pavića biće izloženi do 30. septembra tekuće godine u specijalnoj komori koja se nalazi u holu ispred Centralne čitaonice nacionalne biblioteke.

Podelite sa prijateljima:
Share