Izložba povodom 20 godina od prve knjige o Hariju Poteru

Izložba o istoriji magije u Britanskoj biblioteci u Londonu, koja će biti otvorena ove nedelje, obeležava 20. godišnjicu od izlaska prve knjige Džoan K. Rouling o dečaku čarobnjaku – “Hari Poter i kamen mudrosti”.

Izložba pod nazivom “Hari Poter: Istorija magije”, koja se otvara u petak, bavi se magijom i prirodom verovanja i otkriva da su mnoge stvari koje su ljubitelji knjiga mislili da su izmišljene zapravo zasnovane na činjenicama ili na folkloru.

Sa Harijem Poterom kao glavnom smernicom izložba je već prešla sve rekorde za prodaju karata u Britanskoj biblioteci. Do sada je prodato 30.000 ulaznica.

Biće prikazane retke knjige i rukopisi iz celog sveta, zajedno sa kotlovima, metlama, kristalnim kuglama i uputstvima za napitke koje daju uvid u inspiraciju Džoan K. Rouling za njene knjige o Hariju Poteru.

Na izložbi će biti predmeti iz kolekcije spisateljice i njenog izdavača kao i iz kolekcije Britanske biblioteke.

Foto: rs.n1info.com

Dž. K. Rouling: najplaćenija evropska slavna ličnost u 2017.

Autorka serijala o dečaku-čarobnjaku Hariju Poteru Džoan Rouling je najplaćenija evropska slavna ličnost u 2017. godini sa zaradom od 95 miliona dolara, preneo je britanski Telegraf.

Gotovo polovina te sume, u koju nisu uračunati porezi i drugi troškovi, došlo je od rada na predstavi “Hari Poter i ukleto dete”, čiji je scenario objavljen kao knjiga i u 2016. prodat u 1,3 miliona primeraka. Predstava se igra u pozorištima u Londonu i Njujorku.

Prema podacima Forbsa, Rouling je takođe i najplaćenija svetska književnica i treća najplaćenija slavna ličnost u svetu.

Izvor: rs.n1info.com

 

Podelite sa prijateljima:
Share