Izložba o Milutinu Bojiću u Biblioteci Matice srpske

milutin bojić
Milutin Bojić

Povodom obeležavanja 125 godina od rođenja Milutina Bojića (1892–1917), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Postavka, koju čini izbor dela Milutina Bojića i literature o njemu, može se pogledati do 15. juna u javnom katalogu Biblioteke. Autorke izložbe su Marina Đačić i Marina Šmudla.

Elektronski katalog izložbe dostupan je na ovom sajtu.

Milutin Bojić, pesnik, dramski pisac, književni i pozorišni kritičar rođen je 1892. godine u Beogradu gde se i školovao. Bio je učesnik balkanskih ratova 1912. i 1913. godine kao i Prvog svetskog rata. Bio je deo izbegličke kolone koja se povlačila preko Albanije. Preminuo je od tuberkuloze, u Solunu 8. novembra 1917. godine. Sahranjen je na vojnom groblju Zejtinlik. Krajem leta 1922. godine pesnikovi posmrtni ostaci preneseni su u Beograd.

U višim razredima gimnazije počinje da piše i objavljuje svoje prve pesme. Objavio je zbirke pesama “Pesme” (1914), zatim spev “Kain” i zbirku pesama “Pesme bola i ponosa”. Iz ove zbirke je i pesma “Plava grobnica” posvećena stradanju srpskih ratnika. Napisao je i dve drame: “Kraljeva jesen” i “Uroševa ženidba”  kao i veliki broj književnih i pozorišnih prikaza. Jovan Skerlić ga je podržao pohvalnom kritikom 1914. godine, prenosi Blic.rs.

Podelite sa prijateljima:
Share