Izložba o Erihu Košu

Pisati znači misliti i osećati.

– Erih Koš –

Pisci-Erih-Koš
Erih Koš, Biblioteka Matice srpske

U znak sećanja na književnika i prevodioca Eriha Koša (1913–2010), od čijeg se rođenja ove godine navršava sto godina, Biblioteka Matice srpske pripremila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki.

Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Miro Vuksanović. Izložba se može pogledati u javnom katalogu Biblioteke do 15. aprila 2013. godine.

Elektronski katalog izložbe sadrži popis dela koje je Koš objavio, kao i izbor iz literature o piscu, čiji su autori A. Tišma, P. Zorić, D. M. Jeremić, P. Palavestra, M. Leskovac i drugi. I bibliografija i literatura su propraćene signaturama.

Elektronski katalog izložbe trajno se čuva i dostupan je na CD-u u Biblioteci, kao i na sajtu Biblioteke Matice srpske www.bms.rs.

Erih Koš je rođen u Sarajevu. Potiče iz jevrejske porodice. Bio je učesnik NOB-a. Posle rata živeo je u Beogradu. Prevodio je sa nemačkog i engleskog. Svoja dela objavljivao je pod pseudonimom E. Minić.

Svoj književni rad počeo je pisanjem ratnih hronika, a svoje umetničke sklonosti ispoljio je najviše u psihološkom romanu (Il Tifo, 1958; Mreže, 1967. i dr.) i u satiri gde je i najviše postigao.

Njegove satirične povesti ili kraći romani (Veliki mak, 1956; Vrapci Van Pea, 1961; Imena 1964), zatim alegorisko-fantastični roman Sneg i led (1961) i trotomni filozofko-istorijski roman U potrazi za Mesijom (1978) pisani jednolično bez poezije i humora, “sadrže dobro uočene pojave političkih i moralnih iščašenja u modernom vremenu” (Istorija srpske književnosti, J. Deretić).

Erih Koš je bio redovni član Srpske akademije nauka i umetnosti, predsednik PEN centra Srbije i Zadužbine Ive Andrića. Za svoj književni rad bio je nagrađivan Oktobarskom nagradom Beograda, NIN-ovom nagradom, Sedmojulskom nagradom za životno delo i dr.

SINHRO.rs

Podelite sa prijateljima:
Share