Izložba o Borisu Pasternaku u Biblioteci Matice srpske

pasternak-kolaž

Povodom 125 godina od rođenja ruskog pesnika i prozaiste Borisa Pasternaka (1890–1960), Biblioteka Matice srpske priredila je elektronsku izložbu građe iz svojih zbirki. Autorke postavke su Ivana Grgurić i Silvija Čamber, urednik Selimir Radulović.

Elektronski katalog izložbe sadrži popis dela i literature sa signaturama.

Prvi deo izložbe čine naslovi književno-umetničkih dela Borisa Pasternaka na srpskom, ruskom i engleskom jeziku poput: “Doktor Živago”, “Zaštitna povelja” – posvećena sećanju na R. M. Rilkea, “Ja sam na spisku” i još mnoge druge knjige poezije, proze i eseja, kao i Pasternakov prevod na ruski “Romea i Julije”.

Drugi deo predstavlja izbor iz prepiske koju je ovaj pisac vodio sa savremenicima, dok je u trećem delu kataloga dat izbor literature na srpskom i ruskom o Pasternaku i neke od njegovih biografija: Sveta Lukić “Dileme i sinteze Borisa Pasternaka”, Milosav Babović “Pesnici i reovolucija”, Dmitrij Bikov “Boris Pasternak”, Olga Ivinska “Talac vječnosti”…

Na slici: B. Pasternak, V. Šklovski, P. Neznamov, S. Trećakov, O. Brik, V. Majakovski.
Na slici: B. Pasternak, V. Šklovski, P. Neznamov, S. Trećakov, O. Brik, V. Majakovski. 1925.

Boris Pasternak pesnik, prozni pisac, esejista, prevodilac i teoretičar književnosti rođen je u Moskvi. Studirao je filozofiju, a prve radove objavio je pod uticajem futurizma.

Svojim delima snažno je uticao na rusku književnost i izazivao brojne kontroverze. Zbog okolnosti u državi, posle Drugog svetskog rata njegove knjige u SSSR su bile zabranjivane i uništavane.

“Pasternaka kad razumemo, razumemo ga mimo njega, mimo smisla (koji postoji i za čije se razjašnjavanje borimo), kroz intonaciju koja je uvek tačna i jasna…”
– Marina Cvetajeva –

Roman koji mu je doneo svetsku slavu, “Doktor Živago”, zbog implicitne kritike staljinizma, bio je zabranjen u SSSR-u, a svoje prvo izdanje imao je u Italiji 1957. godine kada je Izdavačka kuća Feltrineli simultano objavila roman na ruskom i italijanskom.

1958. godine Pasternaku je dodeljena Nobelova nagrada za književnost, koju je prihvatio, ali je zatim pod pritiskom države (Sovjetskog Saveza) bio primoran da je odbije.

Izložba građe o Borisu Pasternaku može se pogledati do 25. avgusta 2015. godine u javnom katalogu Biblioteke, kao i u >> Digitalnoj BMS.

Podelite sa prijateljima:
Share