Izložba Njegoševih knjiga: “Vladika i pesnik – vladar i mislilac”

Naslovnica_Gorski_vijenac_Njegoš
Foto: rtv.rs

1. novembra navršilo se 200 godina od rođenja Petra Petrovića Njegoša – pesnika, mislioca i vladike. Tim povodom 5. novembra u Galeriji holu RTS-a otvorena je izložba prvih i retkih izdanja Njegoševih knjiga “Vladika i pesnik – vladar i mislilac”, prenosi RTV.

Predsednik Srpskog bibliofilskog društva Srđan Stojančev istakao je da je izložen i sačuvani primerak “Gorskog vijenca” koji je štampan u Beču 1847. godine i koji je jedan od 600 štampanih. On je o toj knjizi “otkrio višedecenijsku tajnu koja je uspešno skrivana”, a to je da se nalazila u biblioteci pesnika Milana Rakića, o čemu postoji i njegov zapis.

“Nije bilo sumnje da sam držao u rukama knjigu koja je bila u biblioteci i vlasništvu Milana Rakića. Kako je i kada ovo prvo izdanje “Gorskog vijenca” pripalo Rakiću za sada je nerešena zagonetka, a vrlo je moguće da ga je dobio na poklon od svog tasta Ljube Kovačevića, istoričara i akademika Srpske kraljevske akademije”, ispričao je Stojančev.

“Beograd je mesto u kojem se pojavila “Luča mikrokozma”. U njemu se Njegošev učitelj Sima Sarajlija starao o izgledu “Luče” otpisujući vladiki da još traži vinjetu za naslovnu stranu”, ispričao je Milo Lompar na otvaranju izložbe. On je spomenuo i da se rukopis “Gorskog vijenca”, Njegoševe knjige sa najviše izdanja, čuva u Beogradu.

Na postavci je izloženo, osim originalnog prvog izdanja Gorskog vijenca iz 1847. godine i originalno prvo izdanje “Luča mikrokozma” iz 1845, “Lažni car Šćepan Mali” iz 1851. godine i “Slobodijada” iz 1854. godine.

Posetioci izložbe, povodom Njegoševe godišnjice rođenja u prilici su da vide i brojna izdanja “Gorskog vijenca” koja su štampana do 1944. godine.

Među njima posebno se izdvaja knjiga koja je izašla u Novom Sadu 1860. godine za koju se smatra da je i ređa od prvog izdanja, kao i dve litografije sa likom Njegoša, našeg poznatog slikara iz sredine 19. veka, Anastasa Jovanovića koje su štampane u Beču 1852. godine i 1850-1851. godine.

Među izloženim knjigama i litografijama je jedna koja se prvi put pojavljuje u javnosti. Reč je o moskovskom izdanju “Psaltira” iz 1828. godine koje je Njegoš dobio od ruskog cara prilikom posete Rusiji.

Autor izložbe je Srđan Stojančev, autor postavke Petar Đinović.

Izvor: RTV

Podelite sa prijateljima:
Share