Izabrane pesme Saše Jelenkovića u izdanju Arhipelaga

pesme Saše Jelenkovića

Knjiga Izabrane pesme autora Saše Jelenkovića, objavljena je u izdanju Arhipelaga i Narodnog pozorišta Timočke krajine „Zoran Radmilović“ iz Zaječara u ediciji Izbor.

Nastala povodom 33 godina pesničkog rada i 55 godina života Saše Jelenkovića, ova knjiga sadrži 77 pesama iz različitih faza pesnikove poezije od knjiga Neprijatna geometrija (1992) i Ono što ostaje (1993), preko Heruvimskih tajni (1994), Kraljevskih objašnjenja (1998), Knjige o srcu (2002) i trilogije o Elpenorima (Elpenorova pisma, 2003, Elpenorovo buđenje, 2004, i Elpenori, 2006), do knjiga Gola molitva (2013), Pedeset (2014), Sećanja počinju posle smrti (2017) i Gibraltar (2018).

Izabrane pesme Saše Jelenkovića objavljene su u izboru i sa odličnim pogovorom književne kritičarke i pesnikinje Katarine Pantović. Jednostavni naslov ovog izbora – izabrane pesme – predstavlja neskriveni omaž velikim srpskim pesnicima modernizma poput Ivana V. Lalića, Borislava Radovića i Jovana Hristića. Analizirajući Jelenkovićevu poeziju, Katarina Pantović naglašava da je ovo reprezentativan izbor iz poezije jednog od vodećih savremenih pesnika.

– Ova knjiga, sastavljena iz dvanaest ciklusa, može se (i treba) čitati kao jedna celovita zbirka. Ona je autentičan prikaz i pregled autorovog dosadašnjeg pesničkog razvoja koji je „trpeo“ određena poetička meandriranja, ali u biti ostajao prepoznatljiv i monolitan u odnosu prema svetu – kaže Pantović.

Kritičarka ukazuje na osnovna obeležja ove osobene poetike:

– Često se stiče utisak (naročito u zbirkama Elpenori i Sećanja počinju posle smrti) da lirski subjekt samom sebi piše iz smrti u život i obratno. Кao da time pesnik ukazuje i na svojevrsnu nemogućnost i neautentičnost sećanja u realnom životu. U svetu svakodnevnih krhotina i tragova o bivšim postojanjima, programiranje sećanja pojavljuje se kao jedan od najtragičnijih oblika dehumanizacije. Ovime se stvara svojevrsna životna dijalektika u kojoj se subjekt neprekidno gubi, traži i pronalazi, potvrđuje sebe i samoporiče se, što uspostavlja trajnu nesigurnost i neizvesnost kao osnovni princip postojanja. Jedna stvar je, doduše, sasvim izvesna: „što je zapisano, zapisano je“.

Saša Jelenković je objavio dvanaest pesničkih knjiga. Za poeziju je dobio veći broj književnih nagrada, među kojima se nalaze i „Matićev šal“, „Milan Rakić“, „Vasko Popa“ i „Disova nagrada“ za celokupno pesničko delo. Poezija mu je prevođena na više jezika. Jelenković živi u Zaječaru.

Podelite sa prijateljima:
Share