Ivona Bžezinova na srpskom u izdanju Heliksa (poklon knjiga)

Ivona Bžezinova je češka autorka mnogobrojih knjiga za decu i omladinu. Počela je sredinom devedesetih da piše knjige za malu decu, nakon što je završila i doktorirala studije češke književnosti.

Ivona Bžezinova

U žanru književnosti za mlade debitovala je i briljirala desetak godina kasnije i postala svetski fenomen. Njena trilogija pod nazivom „Devojke na povocu“ suštinski je potresla i svet tinejdžera, ali je bila omiljena literatura i među zbunjenim roditeljima koji su se našli pred problemima koje donosi adolescentsko doba.

Još jedan važan i veliki korak u karijeri ove spisateljice predstavlja svakako veoma važna knjiga i nezaobilazna literatura savremenog doba, roman pod nazivom Viči tiše, bato u odličnom prevodu Uroša Nikolića (Izdavačka kuća Heliks).

Priča o svakodnevnom životu autističnog dečaka Jeremijaša i njegove sestre bliznakinje Pamele, dirljiva je i istinita priča o poremećaju od kojeg nažalost pati sve više dece i mladih. Autizam u današnje vreme ne bi smeo biti tabu tema, jer autizam nije nešto čega bi se trebalo plašiti, stideti ili pred njime žmuriti na jedno oko.

Ova realistična, teška i ozbiljna knjiga ipak nije ni na koji način tragična. Ona nam pokazuje da uprkos svim teškoćama koje nosi batin invaliditet, život ima lepe strane ako se u njega uključe ljubav, razumevanje i podrška.

Nastavljamo akciju darivanja knjiga koju smo prošle godine započeli sa Izdavačkom kućom Heliks i poklanjamo vam dva primerka romana Viči tiše, bato. Pravila su ista: potrebno je da nam u komentarima ispod ovog teksta ostavite odgovor na pitanje, koje ovog puta glasi – koja je prva knjiga koju ste pročitali ili čitate u ovoj godine. Igramo se do ponedeljka 23. januara. Dobitnike ćemo odrediti slučajnim izborom pomoću aplikacije Random. Knjige šaljemo samo na teritoriji Republike Srbije.

Bžezinova je surovu i istinitu priču ispričala kao neutralni posmatrač, ali je retrospektive i unutrašnje monologe pisane kurzivom dodelila Pameli, čiji je lik zapravo i nosilac velikog bremena porodice. Ona je oslonac ne samo bati, već i majci koja se godinama bori protiv sistema, protiv komšija, protiv same sebe i odbija da batu stavi u ustanovu za mentalno retardirane. Ta borba bila bi apsolutno uzaludna bez bezuslovne i bezgranične ljubavi koju majka ima za oboje svoje dece, i za Pamelu – prerano odraslu, i za Remija – fizički sazrelog, ali teško mentalno zaostalog.

Roman je deo ediciije „Književni razgovori sa budućnošću“, koju je objavila Izdavačka kuća Heliks.

Ivona Bžezinova (1964) poznata je češka autorka romana za decu i mlade. Doktorirala je češki jezik i književnost. Jedno vreme je radila kao asistent na katedri za češke studije. Uglavnom je bila fokusirana na češku literaturu 19. i ranog 20. veka i objavila je niz stručnih članaka u novinama na tu temu. Nakon selidbe u Prag počinje da piše knjige za decu i mlade i postaje svetski fenomen u ovom žanru. Za svoj rad dobila je brojne književne nagrade uključujući Zlatnu lentu, a bila je nominovana i za nagradu Magnezia. U svojim knjigama prevashodno je okrenuta temama koje se bave manjinama, osobama sa posebnim potrebama, neizlečivim bolestima i psihičkim problemima.

Knjige Ivone Bžezinove prevedene su na brojne jezike.

Podelite sa prijateljima:
Share

20 Comments on “Ivona Bžezinova na srpskom u izdanju Heliksa (poklon knjiga)”

  1. Karlos Fuentes “Inesin instinkt”, Išiguro “Zakopani džin”I

  2. “Љубав у Дипивилу”, Душан Калић

  3. U decembru sam počela da čitam mangu Berserk, a i dalje je čitam jer ima preko 40 delova. ?

  4. “Ahilova pesma” je prva knjiga kojom sam započela ovu godinu ❤️

  5. Godinu sam započela sa “Pokretnim horizontima”, knjiga koja mi je jako prijala, a nastavila sam sa Mod i Aud. Jednostavno uživala sam.

  6. To je Papir Gorana Petrovića, našg književnog maestra ☺️

Comments are closed.