Ivana Miljak Karanfilov dobitnica Nagrade ĐURA ĐUKANOV

Ivana Miljak Karanfilov dobitnica je ovogodišnje Nagrade Đura Đukanov koju dodeljuje Narodna biblioteka Jovan Popović iz Kikinde.

Ivana Miljak Karanfilov

Žiri za dodelu Nagrade Đura Đukanov, koji je radio u sastavu Ognjenka Lakićević, Uglješa Šajtinac i Mladen Vesković doneo je odluku da književnu nagradu Đura Đukanov za 2021. godinu dobije Ivana Miljak Karanfilov za knjigu priča Danas kada sam došla kući.

Nagrada se dodeljuje za rukopis neobjavljene knjige priča autora mlađeg od trideset pet godina.

Zbirka Danas kada sam došla kući predstavlja delo koje karakteriše snažna introspekcija i dobri jezički obrti. Iako tematski različite, sve priče imaju jezičku razdraganost i visprenost koja pripovedački glas čini prepoznatljivim i pokazuje nesumnjiv pripovedački talenat. Zbirka najbolje spaja vrstu književnog talenta svoje autorke, kompoziciju pojedinačnih priča i zbirke u celini i literarnu realizaciju mota pod kojim zbirka nastaje: “hoću da budem istinita”. Svim ovim rukopis zbirke Danas kada sam došla kući Ivane Miljak Karanfilov izdvojio se u odnosu na ostale koje su pristigle na ovogodišnji konkurs.

Zbog svega toga komisija je odlučila da ovogodišnju Nagradu Đura Đukanov dobije upravo zbirka Danas kada sam došla kući.

Dosadašnji dobitnici nagrade „Đura Đukanov“ su: Branko Ćurčić iz Sombora (2005), Marica Puškaš iz Novog Sada (2006), Biljana Ćućko iz Batajnice (2007), Dragana Dukić iz Kikinde (2008), Ivica Milarić iz Novog Sada (2009), Dušan Vejnović iz Novog Sada (2010), Dragoslava Barzut iz Vrbasa (2011), Bojan Krivokapić iz Novog Sada (2012), Dejana Savić iz Kragujevca (2013), Dalibor Pejić iz Beograda (2014), Jelena Marinkov iz Kikinde (2015), Aljoša Ljubojević iz Bijeljine (2016) i Milana Grbić iz Kikinde (2017), Ana Miloš iz Beograda (2019) i Pavle Aleksić iz Beograda (2020).

Nagrada će dobitnici biti zvanično uručena u Narodnoj biblioteci „Jovan Popović“ u Kikindi 19. 1. 2022. godine, na dan rođenja Đure Đukanova, značajnog banatskog pisca.

Podelite sa prijateljima:
Share