IVAN MARINKOVIĆ dobitnik Timočke lire 2020.

Ivan Marinković ovogodišnji je dobitnik nagrade “Timočka lira” koja se dodeljuje najboljem pesniku do 30 godina starosti.

Ivan Marinković
Ivan Marinković

U Domu kulture u Knjaževcu održano je finalno pesničko veče u okviru 59. Festivala kulture mladih Srbije, nakon čega je saopšteno ime dobitnika pesničke nagrade “Timočka lira” koju dodeljuje Radio Beograd 2 najboljem pesniku do 30 godina starosti.

Žiri koji je radio u sastavu Stana Dinić Skočajić (predsednica), Obren Ristić i Sonja Milovanović, jednoglasno je odlučio da prvo mesto pripadne Ivanu Marinkoviću (30) iz Požarevca, za pesmu “Zdravica”.

Ivan piše poeziju od srednje škole, inspirisan je bitnicima i ukletim pesnicima kao i svojim rodnim gradom. Do sada je svoju poeziju objavljivao u zbornicima i antologijama, a sledeće godine, kao deo nagrade “Timočka lira”, Radio Beograd 2 objaviće mu prvu pesničku knjigu. 

Među dvanaest finalista, izdvojile su se i Kristina N. Vuletić (25), koja je dobila drugu nagradu za pesmu “Slobode”, i Višnja Begović (25) koja je za pesmu “Podseti me preko skajpa” ponela treću nagradu. Pohvaljen je i najmlađi učesnik ovogodišnjeg Festivala, Sanjin Lazić (14).

Publici je u Domu kulture predstavljena i knjiga prošlogodišnje dobitnice “Timočke lire” Sare Stanojević, “Nekoliko ogromnih toplina”.

Podelite sa prijateljima:
Share