Istorijski romani Nemanje Rotara u izdanju Arhipelaga

arhipelag-Nemanja Rotar Poslednji RomejiPosle velikog uspeha romansirane biografije Miroslava Antića “Sutradan posle detinjstva”, koja je u proteklih godinu dana objavljena u dva izdanja i doživela više od 25 javnih promocija, Arhipelag je upravo objavio novu knjigu Nemanje Rotara “Poslednji Romeji” u ediciji Zlatno runo.

Knjiga “Poslednji Romeji” donosi dva istorijska romana Nemanje Rotara o Vizantiji (“Poslednja noć na Levantu” i “Čuvari Balkana”), kao i novu Rotarovu postvizantijsku novelu “Zlatni rog” u kojoj se na uzbudljiv način sreću istorijsko doba i savremeni trenutak. Rotar pripoveda sugestivno i zavodljivo, intrigantno i promišljeno, pletući priče u kojima se sustiču istorija i savremenost, činjenice i epska fantastika, dokumenti i imaginacija.

“Poslednja noć na Levantu” govori o padu Carigrada 1453. godine i o turskom osvajanju vizantijske prestonice. Rotar uzbudljivo pripoveda o poslednjim trenucima vizantijske imperije, o borbama za grad, o herojskoj odbrani branilaca, o životu u opsednutom gradu, kao i o dolasku nove imperije koja u osvajanju Carigrada vidi čas svog sudbinskog ispunjenja.

“Čuvari Balkana” su istorijski roman koji zahvata period od doba vizantijskog cara Justinijana I i VI veka, preko propasti Carigrada, turskog i austrijskog vladanja nad Balkanom i Beogradom, do okupiranog Beograda i Pančeva u Drugom svetskom ratu i do savremenog trenutka. U središtu romana je uzbudljiva priča o misterioznoj specijalnoj vojnoj jedinici “Čuvari Balkana” koja traje od Justinijanovog vremena i pojavljuje se u različitim epizodama istorije kao poslednji čuvar vizantijskog nasleđa. “Čuvari Balkana” su zanosna istorijska priča u kojoj se prepoznaju elementi krimi proze i epske fantastike.

Novela “Zlatni rog” uokviruje ova dva vizantijska romana pričom o engleskom istraživaču i avanturisti koji želi da se u tajnim podrumima Aja Sofije u Istanbulu domogne čarobnog mača cara Konstantina koji je, nekoliko sati pred sam pad Carigrada, tu sakrio drevni viteški red Konstantinovih anđela.

Objavljeni u jednoj knjizi, dva vizantijska romana Nemanje Rotara i piščeva postvizantijska novela “Zlatni rog” stvaraju jednu novu i zaokruženu celinu koja čitaocima daje mnogo više nego što bi dobili od njenih pojedinačnih delova.

Podelite sa prijateljima:
Share