Istorijski roman o Srbiji u doba cara Dušana

naslovna-Nikola-Moravcevic Zapisi o srpskom carstvu

Novi istorijski roman Nikole Moravčeviča o srednjevekovoj Srbiji “Zapisi o srpskom carstvu” objavljen je nedavno u izdanju Arhipelaga.

Nova knjiga Nikole Moravčevića “Zapisi o srpskom carstvu” je istorijski roman o caru Dušanu i o Srbiji prve polovine XIV veka, a objavljena je nedavno u izdanju Arhipelaga. Zasnovan na izučenim i proverenim činjenicama, Moravčevićev roman je zanosna i intrigantna priča o jednom od najuzbudljivijih trenutaka srpske istorije, navodi se u saopštenju izdavača.

Na početku XXI veka u ostacima srednjovekovne arhive katoličke crkve u austrijskom gradiću Vilah pronađeni su zapisi o srpskom carstvu viteza Palmana fon Brahta, komandanta najamničke garde cara Dušana. Ti zapisi nas vode u samo središte burne istorije Dušanovog carstva.

Moravčevićev roman pokazuje dinastičke sukobe i prevrate u Srbiji toga doba, ratne sukobe sa okolnim zemljama, političke i imperijalne ambicije cara Dušana, kao i razloge zašto je ovaj vladar osnovao svoju najamničku gardu. Kako se prati u uzbudljivim epizodama Moravčevićevog romana, najamnička garda cara Dušana postaće izvor njegove državničke i vojne moći, ali i izvor snažne centralne vlasti i način da suzbije surevnjivosti, podeljenosti i pobune svojih plemića i velikaša. Odmah posle smrti cara Dušana najamnička garda napušta Srbiju, posle čega opada njena uloga i moć i dolazi do raspada zemlje na mnoštvo malih posvađanih i podeljenih feudalnih jedinica.

Iz epizode u epizodu ovog istorijskog romana pred nama se otkrivaju slojevi istorije, lik cara Dušana, privatni i državnički razlozi i strasti koji ga pokreću i razdiru. Kao njegov savetnik i komandant njegove garde, Palman fon Braht prati iz najveće blizine cara Dušana, osvetljavajući njegov privatne drame i državničke namere i ostvarenja.

PROFESOR PESNIK IZ CIKAGA BGD 0507 2005 FOTO:A.SAHANICNikola Moravčević (1935) poznat je kao pisac istorijskih romana i istoričar književnosti. Po završetku Akademije za pozorišnu umetnost Beogradskog univerziteta (1955), otišao je u Ameriku, gde je magistrirao na pozorišnom odseku Umetničkog instituta u Čikagu i doktorirao na odseku za svetsku književnost Univerziteta države Viskonsin u Medisonu (1964). Na Univerzitetu države Ilinois u Čikagu bio je redovni profesor, osnivač i šef odseka slavistike, prorektor Univerziteta i direktor Uprave za univerzitetski razvoj. Moravčević je dobitnik Nagrade „Rastko Petrović“ za životno delo.
Pre romana “Zapisi o srpskom carstvu” i izdanju Arhipelaga objavljeni su na srpskom jeziku Moravčevićevi istorijski romani: “Svetlost Zapada – Lux Occidentalis”, “Vitez u doba zla”, “Brandenburški končerto”, “Vreme vaskrsa”, “Beču na veru”, “Poslednji despot” i “Radičevo zaveštanje”, kao romani i na engleskom jeziku: “A Brandenburg Concerto” (2008) i “Albion, Albion” (2009).

Podelite sa prijateljima:
Share