IRINA SUBOTIĆ: Micić i Zenit iz ličnog ugla

plakat-micić

Klub studenata istorije umetnosti Filozofskog fakulteta u Beogradu organizuje danas, 25. decembra predavanje prof. dr Irine Subotić o Ljubomiru Miciću i Zenitu, povodom 120-godišnjice rođenja tog avangardnog umetnika.

Profesorka i istoričarka umetnosti Irina Subotić poznavala je Micića lično, a njegov život i delo istraživala je više od 40 godina.

Na predavanju “Ljubomir Micić i Zenit iz ličnog ugla”, koje će biti održano 25. decembra u 19 časova na Filozofskom fakultetu, Irina Subotić govoriće o susretima sa Micićem, njegovoj ličnosti, atmosferi pri susretima, Miciću posle Zenita i o tome na koji način ovakvo iskustvo utiče na istoričara umetnosti i njegova istraživanja.

Cilj predavanja je da pruži informacije o manje poznatim aspektima iz Micićevog života, saopštio je Klub studenata istorije umetnosti, a prenosi portal SEEcult.org.

Ljubomir Micić (1895-1971) je 20-ih godina 20. veka pokrenuo časopis Zenit i osnovao autentični avangardni pokret – zenitizam, a poslednje decenije života proveo je na rubu egzistencije u malom stanu u Beogradu, okružen dragocenim avangardnim delima i časopisima.

Irina Subotić ga je 60-ih godina posećivala, stičući jedinstveno iskustvo i saznanje o istoriji zenitizma i tome ko je zapravo bio Ljubomir Micić.

Irina Subotić je i koautorka nagrađivane monografije “Zenit 1921-1926” (sa Vidosavom Golubović), u izdanju Narodne biblioteke Srbije, Instituta za književnost i umetnost u Beogradu i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta” u Zagrebu.

Zenit je izlazio od 1921. do 1923. u Zagrebu, a potom u Beogradu. Do 1926. godine izašla su ukupno 43 broja.

Izvor: SEEcult.org

Podelite sa prijateljima:
Share