Intimna priča Simon de Bovoar u štampi posle 75 godina

Izgubljeni rukopis svetski poznate književice i feministkinje Simon de Bovoar o intinmnom, strastvenom i tragičnom prijateljstvu sa devojkom zvanom Zaza, koja je umrla od encefalitisa u 21. godini, biće objavljen u oktorbru u Francuskoj, a potom i u još 10 zemalja.

Simon de Bovoar
Foto: GettyImages, Hulton Archive/Stringer

Les inseparables – delo za koje se u vreme Simon de Bovoar smatralo da je “previše intimno” da bi bilo objavljeno, govori o “strasnom i tragičnom” prijateljstvu Simon i Zaze – devojke čije je puno ime Elizabet Lakoan.

Roman je napisan 1954. godine, u prvom licu, a u njemu autorka feminističkog klasika Drugi pol, koja je objavljena pet godina ranije, priča priču o početku prijateljstva i nastojanjima da pridobije naklonost Zaze.

Izdavač navodi da je rukopis pronašla njena usvojena ćerka Silvi Le Bon-de Bovoar, koja je napisala predgovor, pišu i najtuicajniji mediji u Velikoj Britaniji i SAD.

Urednica britanskog izdanja Šarlot Najt roman je opisala kao “dirljiv, privlačan” o ženskom prijateljstvu i pronalaženju sopstvenog puta u svet.

De Bovoar (1908-1986) najpoznatija je po knjizi Drugi pol iz 1949. godine, u kojem je analizirala odnos prema ženama, a koja je jedno od najuticajniji feminističkih dela dvadesetog veka.

Bila je u dugogodišnjoj vezi sa Žan Pol Sartrom pored koga je i sahranjena na groblju Monparnas.

Dobila je Gonkurovu nagradu 1954. godine za roman Mandarini, u kome piše o sukobljenim stavovima francuskih intelektualaca i društvu nakon Drugog svetskog rata. Posvetila ga je američkom piscu Nelsonu Algrenu koji joj je jedno vreme bio saputnik.

Od 1958. godine pisala je autobiografska dela sa akcentom na predrasude sa kojima se susreće kao i o odnosu sa Sartrom.

Posle njene smrti objavljen je i intrigantni roman Nesporazum u Moskvi, koji govori o bračnoj krizi i krizi identiteta glavnih junaka tokom puta po Rusiji.

Izvor: B92.net

Podelite sa prijateljima:
Share